UE aprobă acordarea unui nou sprijin bugetar pentru Republica Moldova

by redact
Distribuiti mai departe...

Comisia Europeană anunță, prin intermediul unui comunicat de presă, că a aprobat astăzi, 18 octombrie, plata sumei de 14,35 milioane de euro, sub formă de sprijin bugetar, pentru a contribui la realizarea reformelor continuate de noul Guvern al Republicii Moldova.

Această asistență va sprijini reforma poliției, combaterea corupției și a spălării banilor, modernizarea sectorului energetic și eficientizarea și transparentizarea finanțelor publice. 

Potrivit comisarului pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea, Johannes Hahn, autoritățile Republicii Moldova și-au intensificat activitățile întreprinse pentru combaterea eficace a corupției și garantarea independenței instanțelor judecătorești și a parchetelor.

Îndeplinirea acestor obiective este de o importanță determinantă dacă se dorește ca cetățenii să-și recapete încrederea și ca reformele să avanseze la capacitate maximă”, a declarat Hahn.

Suma de 14,35 milioane de euro corespunde plăților aferente sprijinului bugetar care vor consolida următoarele trei programe:

  • Sprijin pentru reforma sectorului energetic: cu sprijinul furnizat de UE în cadrul acestui program, Republica Moldova a realizat progrese importante în ceea ce privește apropierea legislativă în sectoarele energiei electrice, gazelor naturale și eficienței energetice/energiei din surse regenerabile, în conformitate cu Acordul de asociere UE-Moldova. În ceea ce privește interconectarea cu rețelele energetice ale UE, construcția gazoductului strategic Ungheni-Chișinău a progresat, deși într-un ritm lent. De asemenea, la sfârșitul anului 2018, au fost semnate și ratificate cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și cu Banca Europeană de Investiții acordurile de împrumut pentru interconectarea rețelelor de energie electrică între Moldova și România. Lucrările pregătitoare inițiale au fost demarate cu sprijinul UE.
  • Sprijin pentru reforma poliției în Republica Moldova: Acest program UE a sprijinit proiecte-pilot privind poliția de proximitate, în Chișinău și în alte orașe. De asemenea, toate inspectoratele de poliție au fost echipate cu o rețea securizată de comunicații vocale și de date, care este utilizată în prezent pentru a facilita activitățile polițienești bazate pe informații. În al treilea rând, Ministerul Afacerilor Interne a înființat, în cadrul poliției, unități anticorupție și de combatere a spălării banilor, care să promoveze principiul toleranței zero față de corupție în rândul forțelor de poliție. 
  • Sprijin pentru reforma politicii finanțelor publice: cu sprijinul furnizat de UE în cadrul acestui program, Republica Moldova a făcut progrese în privința modului de gestionare a finanțelor publice și și-a sporit transparența pregătirii bugetului. De exemplu, autoritățile au îmbunătățit accesul publicului la informațiile bugetare prin elaborarea unui Buget pentru cetățeni. Acestea au optimizat, de asemenea, controlul și raportarea cheltuielilor și au consolidat gestionarea datoriilor. La rândul său, Curtea de Conturi a luat măsuri pentru a îmbunătăți eficacitatea auditurilor sale și a asigura o supraveghere mai strictă a execuției bugetare.

Comisia Europeană și-a reluat plățile aferente sprijinului bugetar către Republica Moldova în iulie, după schimbarea guvernării, după ce le-a suspendat timp de doi ani din cauza deteriorării situației statului de drept din țara noastră.

 

Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.