image
Sursa foto: Jurnal.md

Sesizare: Un grup de deputați întreabă Curtea Constituțională în baza cărui sistem electoral pot avea loc alegeri anticipate

Doi deputați din Blocul ACUM și unul de la PSRM au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită judecătorilor să spună în baza cărui sistem electoral pot avea loc eventuale alegeri anticipate.

Sesizarea a fost depusă de deputații Sergiu Litvinenco, Alexandru Slusari și Vasile Bolea.

„Instanței de contencios constituțional i se solicită să răspundă la următoarea întrebare: în contextul în care Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea nr.113/2019 [potrivit căreia a fost anulat sistemul electoral mixt și a fost revigorat sistemul electoral proporțional] care a intrat în vigoare la 17 august 2019 și, totodată, există Hotărârea Curții Constituționale nr.11/2019, pe baza cărui sistem electoral urmează a se desfășura alegerile parlamentare anticipate în situația în care acestea vor avea loc?”, a precizat Litvinenco, președinte al Comisiei Juridice din Parlament.

Deputatul fracțiunii PAS a adăugat că această sesizare depusă la CC „nu presupune că semnatarii sesizării și partidele din care aceștia fac parte se pregătesc de alegeri parlamentare anticipate”.

„Este necesară pentru asigurarea previzibilității procesului electoral și a cadrului normativ aferent acestuia; atât cetățenii Republicii Moldova, cât și actorii politici, organele electorale, societatea în ansambu, trebuie să știe în baza căror reguli urmează a fi organizate alegerile anticipate în cazul în care acestea vor avea loc”, a explicat Sergiu Litvinenco.

În opinia sa, în eventualitatea unor alegeri anticipate, urmează a fi aplicat sistemul electoral proporțional, singurul care este în corespundere cu standardele Comisiei de la Veneția.

„Precedenta componență a Curții Constituționale – aia constituită din nașe și alți acoliți ai oligarhului fugar – a comis un abuz de drept (similar cu actele emise între 7 și 14 iunie a.c.) atunci când a stabilit că, indiferent de ce decide Parlamentul, în cadrul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate ar urma să se aplice sistemul electoral mixt”, a mai spus Litvinenco.

Amintim că noua guvernare a anulat sistemul electoral mixt, introdus de regimul cotrolat de PD. Modificările legislative mai vizează îmbunătățirea sistemului electoral proporțional, care a existat până în 2017, legat de modul de votare în diasporă, transparentizarea finanțării partidelor și a campaniilor electorale, stabilirea unor proceduri clare și transparente la întocmirea listelor de candidați.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: