image
Sursa foto: presedinte.md

Dodon vrea reorganizarea Serviciului de Protecție și Pază de Stat; Deputat: Își trage sub el un batalion militarizat // DOC

Președintele Igor Dodon a inițiat un proiect de lege privind reorganizarea Serviciului de Protecție și Pază de Stat.

În timp ce șeful statului susține că scopul proiectului pe care și-a pus semnătura este „reorganizarea SPPS într-o instituţie modernă și armonizarea cadrului juridic la exigenţele timpului”, deputați din opoziție spun că acesta urmărește subordonarea unui „batalion militarizat”.

„De rând cu alte atribuţii importante ale organelor de drept, asigurarea protecţiei demnitarilor Republicii Moldova şi a demnitarilor străini aflaţi în vizită în țara noastră rămâne a fi o misiune nu mai puţin importantă decât combaterea corupţiei, contracararea activităţilor extremiste şi a terorismului, asigurarea ordinii publice etc., care contribuie nemijlocit la asigurarea securităţii naţionale. (...) Aceste considerente, precum şi angajamentele Republicii Moldova în vederea consolidării mediului regional de securitate, accentuează încă o dată ponderea şi recerinţa existenţei unui asemenea Serviciu în calitate de instituţie unică, specializată în asigurarea securităţii persoanelor beneficiare de protecţie de stat, profesionistă, dotată tehnic şi susţinută la nivel de conducere de vârf a ţării”, se spune în nota a informativă a proiectului semnat de Igor Dodon.

De cealaltă parte, deputatul Iurie Reniță afirmă că proiectul de lege inițiat de Igor Dodon oferă Serviciului de Pază și Protecție de Stat împuterniciri nelimitate.

„Practic, petrecărețul de la Condrița și Holercani își trage sub el un nou batalion militarizat, singurul scop al căruia va fi protejarea exclusivă a lui în toate circumstanțele, mai ales acum în ajunul alegerilor prezidențiale. Îl copiază sută la sută pe idolul sau, Vladimir Putin”, a declarat Iurie Reniță.

Potrivit unui amendament semnat împreună cu Lilian Carp, cei doi deputați propun inclusiv întoarcerea SPPS-ului în subordinea Guvernului.

„Într-o republică parlamentară, această structură nu are nicio justificare, inclusiv legală, să să afle în subordonarea președintelui Republicii Moldova, care, conform Constituției, are prerogative preponderent protocolare”, își justifică Reniță propunerile.

Amintim că, anul trecut, Serviciul Protecție și Pază de Stat a trecut în subordinea șefului statului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: