image
Sursa foto: jurnal.md

Inițiativă legislativă: Indemnizațiile la nașterea copilului ar putea fi majorate până la 16 mii de lei și 24 de mii de lei

Indemnizația unică la nașterea copilului ar putea fi majorată până la 16 mii de lei și ar putea fi instituită o indemnizație pentru susținerea copilului, care presupune asigurarea unui sprijin financiar pentru fiecare copil la majorat, adică la împlinirea vârstei de 18 ani. Asta dacă o inițiativă legislativă înaintată azi de fracțiunea partidului Șor va fi votată de Parlament.

„În ultimii ani, Republica Moldova este depopulată masiv, a scăzut drastic rata natalității, iar îmbătrânirea populației a atins cote îngrijorătoare. RM înregistrează cea mai mare rată de scădere a populației din întreaga lume - cu 1,7% anual. Aceasta înseamnă că în câteva zeci de ani nivelul de îmbătrânire a populației va fi extrem de mare, existând riscul ca pur și simplu țara noastră, poporul nostru să dispară”, a declarat într-un briefing Violeta Ivanov, vicepreședinta fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR”.

Proiectul presupune două componente. Pe de o parte, Partidul „ȘOR” propune majorarea substanțială a indemnizației unice la nașterea copilului, care să fie de cel puțin două salarii medii pe economie la nașterea primului copil, adică aproximativ 16 mii de lei în prezent, dar care va crește treptat odată cu creșterea salariului mediu. La nașterea următorilor copii, această indemnizație ar urma să fie de trei salarii medii pe economie.

De asemenea, proiectul, care prevede modificări la Legea privind prestațiile sociale pentru copii, presupune instituirea unei indemnizații pentru susținerea copilului, pe lângă indemnizația pentru îngrijirea copilului, alocată în prezent.

Această indemnizație va fi egală cu un salariu mediu pe economie în prima lună de naștere, iar pentru celelalte luni, până la atingerea vârstei de 18 ani, va fi de 2% din salariul mediu. Acești bani se vor acumula în Bugetul de Stat și vor fi eliberați la cererea copilului care a atins vârsta de 18 ani. Legea prevede și anumite excepții pentru situații mai grave.

„Propunem acest mecanism anume cu scopul de a stoca fonduri, în special, pentru copiii ale căror familii nu îi vor putea asigura financiar. Cu alte cuvinte, prevederile în cauză încurajează ca tinerii să rămână în țară și să contribuie ulterior, mult mai mult, la prosperarea Republicii Moldova. În același timp, banii, fiind stocați în bugetul de stat până la atingerea majoratului de către copil, vor putea fi puși în circuit de către stat, ceea ce înseamnă că bugetul țării va avea doar de câștigat”, a declarat Violeta Ivanov.

Potrivit inițiativei, se propune ca proiectul să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2021.

Noutăţile partenerilor

comentarii: