image
Sursa foto: jurnal.md

Republica Moldova a urcat cinci poziții în clasamentul Indicelui Percepției Corupției 2020

Cu un scor de 34 de puncte, Republica Moldova se situează pe locul 115 din 180 de țări și teritorii în clasamentul Indicelui Percepției Corupției (IPC) pentru anul 2020, lansat de Transparency International (TI). Republica Moldova a urcat cinci poziții, comparativ cu 2019, când era pe locul 120. Indicele Percepției Corupției este evaluat la o scară de la 0 până la 100, unde „0” puncte semnifică corupție totală, iar „100” – lipsă totală de corupție.

Printre „vecinii de clasament” ai Republicii Moldova sunt Filipine (34 de puncte), Egipt (33), Panama (35), Macedonia de Nord (35), Bosnia (35). România a înregistrat un scor al IPC de 44 de puncte, Estonia (74), Lituania (60), Letonia (57).

Transperency International Moldova menționează că, din punct de vedere a combaterii corupției, anul 2020 a fost pentru Republica Moldova unul foarte controversat. Pe de o parte, ţara a ieşit din „teascul” unui stat capturat. Pe de altă parte, noii guvernanți au preluat unele scheme criminale, iar Parlamentul le-a oferit cetățenilor „o surpriză de Crăciun”, scoțând de sub masă un pachet de legi care contravin interesului public. Aceste legi au fost cu intenția de a împiedica activitatea ANI, prelua controlul asupra SIS şi încerca restabilirea facilităților magazinelor duty-free.

Doar jumătate din acţiunile Planului de Acţiuni pentru implementarea Strategiei Naţionale pentru Integritate şi Anticorupţie au fost realizate integral, însă ceea ce nu este finalizat nu aduce rezultate, notează Transperency International Moldova.

Din cele 18 recomandări din runda a IV-a a evaluării GRECO privind prevenirea corupţiei în rândul deputaţilor, judecătorilor şi procurorilor, doar patru au fost implementate integral. Şi mai proastă, potrivit TI, este situaţia la capitolul tragerii la răspundere a beneficiarilor finali ai fraudei bancare. În 2020 s-a făcut o încercare de a modifica însăşi noţiunea de beneficiari finali, compromițând, a câta oară, întreg procesul de recuperare a banilor furaţi.

Transperency International Moldova menționează într-un comunicat de presă că, printr-un tertip ghidat de fostul președinte Igor Dodon, Republica Moldova era cât pe ce să cadă într-o capcană financiară, prin semnarea cu Federația Rusă a unui acord de împrumut de 200 de milioane de dolari. Numeroasele scandaluri cu „culioace”, studiile copiilor demnitarilor de rang înalt achitate de persoane sau companii private, călătoriile nestingherite ale lui Vladimir Plahotniuc în preajma Moldovei – toate au surpat încrederea populației în dorinţa celor sus-puşi de a schimba situaţia spre bine. Populaţia zdrobită de COVID, sărăcie şi incertitudine în viitor, tot mai activ se opune acestui sistem, cerând alegeri parlamentare anticipate şi acţiuni din partea noului președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu.

Clasamentul IPC 2020 cuprinde 180 de ţări şi teritorii, indicele fiind calculat în baza a 13 studii ale unor organizații notorii. Primele în clasament sunt Danemarca şi Noua Zeelandă, care au înregistrat un scor al IPC de 88 de puncte. Siria, Somalia şi Sudanul de Sud sunt pe ultimul loc, cu 14, 12 şi, respectiv, 12 puncte.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: