image
Sursa foto: BBC

A murit Sir Tom Moore, veteranul de 100 de ani care a strâns donații record pentru spitalele britanice

Sir Tom Moore, veteranul de 100 de ani ridicat la gradul de cavaler de regina Marii Britanii pentru exemplul său, a murit marți la spital, a anunțat fiica sa. El fusese internat duminică, după s-a infectat cu noul coronavirus.

„Cu mare durere, vă anunțăm moartea tatălui nostru, căpitanul Sir Tom Moore. Suntem recunoscătoare că am fost alături de el în ultimele clipe de viață; Hannah, Benjie și Georgia la capătul patului și Lucy pe FaceTime.

Am petrecut ore întregi stând de vorbă cu el, amintindu-ne de copilărie și de minunata noastră mamă. Am râs și am plâns împreună.

Ultimul an din viața tatălui nostru a fost cu adevărat remarcabil. A întinerit și a trăit clipe la care putea doar sp viseze.

În timp ce mulți oameni îl purtau în suflet, a fost un tată și bunic extraordinar și va rămâne pentru totdeauna în inimile noastre”, au transmis fiicele sale Hannah Ingram-Moore și Lucy Teixeira într-un mesaj preluat de BBC.

Veteranul de război care a strâns donații de aproape 33 de milioane de lire sterline pentru sistemul de sănătate britanic a fost internat duminică în spital, după ce a acuzat probleme de respirație.

Fiica sa Hannah Ingram-Moore a spus că în ultima perioadă fusese tratat pentru pneumonie, iar săptămâna trecută a fost confirmat cu COVID.

„Captain Tom”, care a luptat în Al Doilea Război Mondial, a reuşit să strângă suma fără precedent de 33 de milioane de lire sterline (37 de milioane de euro) - omologată şi printr-un record înscris în Guinness Book - printr-o campanie în cadrul căreia şi-a înconjurat de 100 de ori, cu paşi mici şi folosind un cadru metalic, grădina casei sale din Bedfordshire. S-a întâmplat chiar înainte de a împlini vârsta de 100 de ani, la 30 aprilie 2020.

Pentru această reuşită, la cererea premierului Boris Johnson, el a fost înnobilat de regina Elisabeta a II-a în iulie anul trecut, primind Ordinul Imperiului Britanic în rang de cavaler. De asemenea, cu ocazia aniversării sale, el a fost promovat de la gradul de căpitan la cel de colonel.

Noutăţile partenerilor

comentarii: