Cine este George Floyd și de ce moartea lui a provocat proteste violente în SUA

PE SCURT

Zilele acestea în Statele Unite ale Americii au loc proteste violente în urma decesului unui bărbat afro-american. Moartea acestuia a fost provocată de un polițist care și-a pus genunchiul pe gâtul acestuia.

Moartea lui George Floyd a readus în centrul discuției rasismul din SUA. În continuare, îți explicăm filmul evenimentelor.

PE LUNG

Ce s-a întâmplat în timpul arestului?

În Minneapolis, nordul Statelor Unite, a decedat luni, 25 mai, un bărbat afro-american după ce un polițist a stat cu genunchiul pe gâtul lui, în timpul unui arest.

Ofițerii bănuiau că George Floyd ar fi folosit o bancnotă contrafăcută de 20 de dolari. Polițiștii au încercat să-l bage în mașina de poliție, însă Floyd a căzut jos. În acel moment, Floyd le-a zis polițiștilor că este claustrofob. Potrivit poliției, el a opus rezistență fizică și a fost încătușat.

În spațiul public a apărut un video unde un polițist stătea cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd. Floyd poate fi auzit spunând „te rog, nu pot respira” și „nu mă omorî”. La scurt timp, George Floyd a decedat.

Cine era George Floyd?

Floyd este prezentat drept un om care şi-a pierdut locul de muncă din cauza pandemiei COVID-19. El a venit la Minneapolis, în nordul Statelor Unite, din Texas pentru a începe o nouă viaţă. Bărbatul, care avea 46 de ani, a lucrat mai întâi ca şofer de camion în Minnesota, apoi ca agent de pază într-un restaurant, înainte ca pandemia să-l lase fără loc de muncă.

De ce a murit George Floyd?

George Floyd suferea de o afecțiune cardiacă și hipertensiune. Această condiție medicală, combinată cu efectul forței folosite de poliție, dar și cu potențiale substanțe toxice prezente în corpul său au contribuit probabil la deces, potrivit concluziilor preliminare ale medicului legist.

Raportul spune că ofițerul a stat cu genunchiul pe gâtul lui Floyd timp de opt minute și 46 de secunde – aproape trei minute după ce Floyd nu mai putea vorbi.

Cu aproape două minute înainte de a-și ridica genunchiul, ceilalți ofițeri au verificat încheietura mâinii drepte a lui Floyd și acesta nu mai avea puls. El a fost dus la spital într-o ambulanță și a fost declarat mort aproximativ o oră mai târziu.

Ce a pățit polițistul?

Poliţistul Derek Chauvin, implicat în moartea lui George Floyd, a fost arestat şi acuzat vineri de omor. Soția acestuia a dat la divorț.

Familia lui Floyd cere ca și ceilalți trei polițiști care au participat la arestare să primească o pedeapsă gravă.

Ce a urmat după moartea bărbatului?

Moartea lui George Floyd a reînviat disensiunile legate de rasă din SUA. De vineri, au început proteste majore în Minneapolis, dar și în alte regiuni ale SUA. 

În orașul în care a decedat bărbatul, au avut loc proteste violente, în urma cărora au fost incendiate mașini, clădiri și au fost arestați protestatari. 

Sursa foto: Getty Images și Reuters

Pe deasupra, trei jurnaliști CNN au fost arestați în direct. Ei au fost eliberați la scurt timp după ce au fost legitimați ca și jurnaliști.

Organizația Naționilor Unite a condamnat joi uciderea lui George Floyd, în contextul „unei lungi linii de ucideri de afro-americani neînarmați de către polițiștii americani și unii membri ai publicul”.

Înalta Comisară pentru drepturile omului în cadrul ONU, Michelle Bachelet, a precizat că autoritățile din Statele Unite trebuie să ia „măsuri serioase” pentru a opri astfel de omoruri și pentru a se asigura că justiția se face atunci când se întâmplă.

„Procedurile trebuie să se schimbe, sistemele de prevenire trebuie să fie instituite și, mai ales, polițiștii care recurg la o utilizare excesivă a forței, ar trebui să fie acuzați și condamnați pentru infracțiunile comise”, a subliniat specialista.

Resurse informaționale: BBC.com , Digi24.ro,  rfi.ro, news.un.org

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.