Dosar penal pe achiziţia celor 31 de autobuze pentru Chişinău. Ce declară fostul primar interimar Ruslan Codreanu

PE SCURT

Pe procedura de achiziţie a 31 de autobuze de către Parcul Urban de Autobuze din municipiul Chişinău la un preț de peste 78 milioane lei (fără TVA) a fost iniţiată o cauză penală. Ofiţerul de urmărire penală Roman Moscalu din cadrul Direcţiei generale urmărire penală a Inspectoratului General de Poliţie a confirmat acest fapt dar a refuzat să ofere detalii invocând secretul anchetei, scrie Mold-street. com.

PE LUNG

Potrivit unor surse, în cadrul acestui dosar au fost deja audiate unele persoane implicate în procesul de licitaţie.

Pe 8 februarie 2019, comisia de concurs pentru licitația de cumpărare a 31 de autobuze a selectat oferta Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd din Ciprul de Nord, o regiune considerată zonă offshore.

Compania câștigătoare a oferit cel mai mare preț 78,08 milioane de lei (fără TVA) pentru 31 de autobuze. Cu TVA prețul este de peste 93 de milioane lei. Oferta companiei BMC Truck & Bus din Bucureşti, care a fost mai mică cu câteva milioane lei, a fost descalificată.

După apariția acestei informații, fostul primar general interimar al capitalei Ruslan Codreanu a declarat că „cei care încearcă astăzi să discrediteze bunele intenții la sigur nu merg cu transportul public, nu transpiră când pleacă de la serviciu acasă, nu le pasă de oameni”.

„Instrumentele de presiune folosite de unii în perioada electorală și speculațiile pur politice nu vreau să le comentez. Există organe abilitate și competente pentru aceasta. Sper eu competente și sper eu că cei care flutură cu schimbarea, nu fabrică la comandă politică dosare. Fiecare are însă lucrul său și eu îl respect. Cineva cum a făcut politică până acum, continuă să o facă și din scaunul de funcționar public”, a comentat Codreanu.

Totodată, fostul primar interimar a precizat că el nu a participat la elaborarea caietului de sarcini și nici membru al grupului de lucru privind achiziția autobuzelor nu a fost. Totodată, el a menționat că autobuzele sunt noi, achiziționate pe garanție, fiind vorba despre o companie internațională turco-japoneză. Cât privește prețul autobuzelor, aici „nu doar prețul a avut rol, dar și calitatea, condițiile de distribuție”.

Reamintim că la 20 februarie, Primăria municipiului Chişinău a informat că  a fost semnat contractul de achiziționare a 31 de autobuze marca „ISUZU” .   Contractul în valoare de 78 milioane lei a fost încheiat între Î.M. „Parcul Urban de Autobuze” (PUA) și dealerul oficial al Uzinei producătoare de autobuze „ISUZU” din Turcia, Unipay Danișmanlik Yazilim Teknolojileri Ltd..

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.