Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Asociația Forța Fermierilor insistă să fie introdusă stare de urgență în agricultură

5 aug. 2022,, 21:29   Economie
2339 0

Asociația Forța Fermierilor (FAO) insistă să fie introdusă pînă la 1 septembrie 2022 starea de urgență în agricultură. Solicitarea a fost înaintată Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), în cadrul unei ședințe organizate vineri, 5 august, la care au fost abordate mai multe subiecte curente din domeniul agricol, transmite tv8.md.

Asociația mai solicită aprobarea de către Comisia Situații Excepționale deciziei, care oferă agricultorilor afectati dreptul de amînare a plăților scadente față de creditori privați (bănci, organizații de microfinanțare, furnizori de inputuri, unități de implementare a proiectelor) fără calcularea penalităților..

Totodată, doresc ca agricultorii afectați să beneficieze din unele facilități fiscale, în special, posibilitatea folosirii TVA în cont pentru achitarea unor impozite și contribuții.

Potrivit Asociației, primele date din raioane arată că recolta de porumb este afectată în proporția 90-100 %, iar recolta de floarea soarelui a suferit în proporția de 50-70 %.

„Agricultorii au adus multiple argumente în favoarea oficializarii dreptului producătorilor agricoli la amînarea plăților cadente ca garanția legală față de abuzuri din partea creditorilor. Ministrul a luat act de revendicarea Asociației și a promis că problema va fi încă odată analizată și la următoarea ședința vom primi răspuns”, se arată într-un comunicat al Forței Fermierilor.


A doilea subiect abordat de Asociația Forța Fermierilor ține de deoffshorizarea agriculturii și problema cumpărării terenurilor agricole de către persoanele străine.

„Organizația noastră repetat a insistat pe elaborarea urgentă a proiectului de lege privind interzicerea companiilor, controlate din offshoruri, să arendeze terenurile agricole în Republica Moldova. Totodată, am solicitat ca statul să inițieze verificarea procurării terenurilor agricole de unele companii și să ceară anularea contractelor de vînzare-cumpărare a terenurilor în cazuri cînd acestea au fost procurate de întreprinderile cu prezența investițiilor străine. Ministerul Agriculturii s-a angajat să prezinte o anumită statistică pe aceasta problemă”, informează Asociația.

În cadrul întîlnirii, a fost discutată și problema extinderii terenurilor irigate prin facilitarea accesului agricultorilor la apă și atragerea mai multor proiecte internaționale pentru modernizarea infrastructurii de irigare.

Săptămîna viitoare va fi organizată o ședință comună cu Ministerul Finanțelor pentru a examina oportunitatea producătorilor agricoli afectați de secetă de a beneficia de rambursarea sumelor TVA. La fel, urmează să fie convocată o ședință cu Banca Națională a Moldovei pentru a discuta despre dobînzile la credite angajate de agricultori, informează Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).

Ministrul Vladimir Bolea a informat audiența că, săptămîna trecută, la minister, au avut loc multiple ședințe atît cu reprezentanții băncilor comerciale, cît și cu distribuitorii de inputuri, care au manifestat deschidere pentru realizarea concesiilor individuale cu clienții lor.

Conducerea MAIA a declarat că, se poartă discuții inclusiv cu partenerii externi pentru a obține sprijin financiar orientat spre susținerea activităților fermierilor mici și mijlocii.

Recent, au avut loc negocierile finale cu Banca Mondială și s-a decis finanțarea unui nou proiect agricol. De asemenea, reprezentanții FAO în Republica Moldova au anunțat că, vor fi alocate resurse suplimentare pentru susținerea gospodăriilor agricole.

Următoarea întrunirea în acest format a fost stabilită peste două săptămîni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?