X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Deficit bugetar de 18 mlrd. lei în 2023. "Budianschi: Vom împrumuta"

7 dec. 2022,, 18:15   Economie
3026 0

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a prezentat în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului legea bugetului de stat pentru anul 2023. Totodată, acesta a susținut că „veniturile rămîn în urmă, chletuielile nu le putem reduce brusc. Soluția este una - de împrumutat, atît cît este posibil și de făcut acele reforme ca cheltuielile să fie eficientizate”.

„Anul 2023 este mai dificil pentru că cheltuielile se ajustează cu mult mai rapide decît veniturile. Veniturile rămîn în urmă și se crează acest decalaj. Cheltuielile nu le putem reduce brusc pentru că acesta ar însemna să reducem inclusiv din programele vitale a sectorului public. În aceste situații soluția este una - de împrumutat atîta cît este posibil și de făcut acele reforme ca cheltuielile să fie eficientizate.

Principalii parametri al Bugetului Public Național sînt veniturile în sumă de: Venituri prognozate - 100,7 miliarde lei, cheltuieli - 119,2 miliarde lei. Deficitul ajunge la 18,5 miliarde lei.

Prognoză un nivel la venituri de 64, 9 miliarde lei, iar încasările din impozite și constituie 56,9 miliarde lei”, a menționat Dumitru Budianschi.

Astfel, Irina Vlah a întreabat din ce surse va fi acoperit deficitul de 18 miliarde de lei.


„15 miliarde vor fi acoperite din împrumuturi, la un procent mai jos decît cel de piață, de la 1 și ceva pînă la 2 și ceva. Restul - din împrumuturi interne”, a răspuns Budianschi.

0
0
0
0
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?