Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Recoltă-record de grîu pe timp de secetă! Cîte tone au fost recoltate la hectar

3 aug. 2022,, 17:35   Economie
3667 0

Recoltă record de grîu pe timp de secetă a fost obținută de Institutul de Cercetări pentru Culturile de Cîmp „Selecția” din Bălți. În acest an au fost recoltate cîte peste 9 tone de grîu la hectar în cadrul unei cercetări efectuate pe loturile experimentale împreună cu Universitatea Tehnică din München (Germania), transmite realitatea.md.

Potrivit Ministerului Agriculturii, studiul a inclus 7 soiuri și un hibrid și au fost amplasate într-un asolament cu 6 cîmpuri cu aplicarea îngrășămintelor minerale și organice. Totodată, a fost efectuată irigarea prin aspersiune în două reprize: imediat după semănat și în faza vegetației de primăvară cu norma de irigare de 600 m3/ha în ambele cazuri.

Cea mai mare productivitate, de 9,09 t/ha, a înregistrat soiul Meleag, creat de ICCC „Selecția”. Acesta a fost urmat de Kuialnik și Pisanca, care au avut un randament de 8,71 și, respectiv, 8,44 t/ha. Recoltele obținute de la celelalte soiuri incluse în cercetare au fost: Ursita – 7,94, Kometus – 7,76, Talisman – 7,58 și Akteur – 6,88 t/ha. Producția hibridului de origine germană „Hybery F1” în condițiile din stepa Bălți a constituit 7,98 t/ha.

Scopul cercetării a fost de a evalua comportamentul și productivitatea diferitor soiuri și hibrizi de grîu de toamnă de origine autohtonă, din Germania, România și Ucraina, cultivate în corespundere cu recomandările tehnologice și cu folosirea irigării.

Cercetarea a urmărit și evidențierea avantajelor și dezavantajelor soiurilor și hibrizilor testați pentru a fi aduse la cunoștința producătorilor și luate în considerație la producere.


Recolta medie de grîu obținută de producătorii agricoli din țara noastră a fost de 4,5 t/ha, iar în condițiile anului 2022, recolta medie se estimează la 2,5-3,5 t/ha.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?