Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

RISE: Doi milionari, unul ceh și altul danez au cumpărat Fenosa

19 sep. 2019,, 12:00   Economie
3728 0

RISE Moldova a urmărit firul operațiunii prin registrele comerciale din șapte țări, a contrapus datele obținute cu declarațiile unor oficiali, dar și cu mesajele sporadice ale companiilor implicate în tranzacție și vă prezintă, pas cu pas, modul în care a fost preluat cel mai mare jucător de pe piața energetică.

Grupul Fenosa Moldova constă din două întreprinderi, ambele cu activități în sectorul energetic: Red Union Fenosa SA se ocupă cu distribuția și Gas Natural Fenosa (GNF) Furnizare Energie SRL cu furnizarea. Acestea asigură cu lumină circa 70% din populația Republica Moldova, inclusiv municipiul Chișinău. Pînă de curînd, ambele făceau parte din grupul energetic spaniol Naturgy.

11 aprilie 2019. Duet Private Equity LTD, un fond de investiție din Londra, anunță public că va achiziționa 100% din capitalul companiilor moldovenești Red Union Fenosa și GNF Furnizare Energie. Valoarea tranzacției – 141 de milioane de euro, inclusiv dividendele.

Transferul de proprietate urma să aibă loc pînă în luna iunie 2019, potrivit unui comunicat al GNF Furnizare Energie. Dar a venit și vara, iar părțile au păstrat tăcerea. Nici fondul de investiție britanic, nici spaniolii de la Naturgy nu au mai anunțat despre finalizarea tranzacției.

18 iulie 2019. Președintele Igor Dodon declară, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, că autoritățile investighează tranzacția de vînzare a Red Union Fenosa și a GNF Furnizare Energie.


Igor DODON: Azi am fost informat despre sursa reală de proveniență a banilor din această tranzacție, cît și despre proprietarii reali ai companiilor care au luat decizia să intre în sectorul energetic… Zilele următoare vor fi unele discuții și cu investitorii, pentru a fi siguri că sînt investitori reali și că nu sînt riscuri asupra provenienței banilor.

ANUNȚĂ UNUL, CUMPĂRĂ TREI

24 iulie 2019. După declarația fondului de investiții britanic din aprilie, a venit și rîndul Naturgy să anunțe, prin intermediul raportului său pentru semestrul I al anului 2019, că a încheiat „un acord de vînzare” a afacerii sale din Republica Moldova. Și de această dată e menționată suma de 141 milioane euro – aceeași cifră pe care a pomenit-o și fondul de investiție britanic, cînd declarase public că va prelua Red Union Fenosa și GNF Furnizare Energie.

Între timp, pe firul transferului de proprietate apare EMMA Capital, un holding controlat de cehul Jiri Šmejc. Šmejc este un cunoscut om de afaceri cu activități în domenii precum imobiliar, hotelier, energie, dar și mass-media. Deține inclusiv un pachet important la TV Nova, unul dintre cele mai populare posturi TV din Cehia și unde este partener cu miliardarul ceh Petr Kellner.

1 august 2019. EMMA Capital anunță că, în parteneriat cu Duet Private Equity din Londra, a preluat activele grupului Fenosa în Republica Moldova. „EMMA Capital Group deține o participație de 69% în această asociere. În acest moment, acționarii au convenit asupra unei abordări comune în gestionarea celor două companii recent dobîndite”, se menționează în comunicatul holdingului ceh.

Grupul Fenosa în Republica Moldova are, de fapt, trei stăpîni, iar aceștia au preluat afacerea nu direct, ci printr-o firmă din paradisul fiscal Cipru, potrivit documentelor obținute de RISE Moldova. Compania se numește Joseco Holdings Co. LTD și anume ea figurează în acte ca unic proprietar al Red Union Fenosa și GNF Furnizare Energie.

Partea leului din Joseco, de aproape 69%, i-a revenit holdingului ceh EMMA Capital, prin intermediul Chapalaco LTD. Cu puțin peste 10% s-a ales un holding din Danemarca controlat de Hans August Lund – un om de afaceri danez cu active în domeniul financiar, alimentar şi energetic.

Iar Duet Private Equity, fondul de investiții britanic care anunțase în aprilie că va prelua integral afacerea Naturgy în Republica Moldova, s-a mulțumit cu puțin peste 20%.

Investigația poate fi citită AICI.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?