X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Blocaj în justiție: mai mulți judecători primesc primesc salarii dar nu activează de cîteva luni

1 dec. 2021,, 11:48  
1720 0

Mii de cetățeni aşteaptă să li se examineze dosarele în instanţă, în timp ce magistraţii stau de mai multe luni fără activitate, deşi primesc salarii. Este vorba despre 27 de magistraţi ale căror mandate eliberate pe un termen de 5 ani au expirat, iar prelungirea lor rîmîne blocată la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Anticorupție.md scrie că într-o situaţie similară s-ar putea pomeni în timpul apropiat încă 33 de judecători, transmite noi.md cu referire la realitatea.

Magistratul Ion Chirtoacă de la Judecătoria Chişinău, al cărui mandat a expirat în luna martie, nu activează deja de opt luni. Solicitat de sursa citată, a explicat că, pentru a-i fi prelungit mandatul pînă la atingerea plafonului de vîrstă, trebuie să treacă mai întîi evaluarea extraordinară, însă această procedură nu are cine să o facă, deoarece colegiile specializate ale CSM nu sînt funcţionale.

Consideră că o parte din vină o poartă CSM-ul care a amînat de mai multe ori Adunarea Generală a Judecătorilor, în cadrul căreia urma, pe lîngă membrii CSM, să fie aleşi şi membrii colegiilor.

„Eu am în gestiune 58 de dosare, iar oamenii aşteaptă de 8 luni să fie rezolvate. Am prevăzut această situaţie şi cel puţin nu am oameni aflaţi în arest preventiv. Dar unii dintre colegii mei au şi cîte 900 de dosare pe rol. S-a format un precedent periculos, care afectează şi blochează actul de justiţie. Noi sîntem remuneraţi în continuare, pierde bugetul statului, pierd justiţiabilii. Povara la un magistrat este foarte mare şi dacă le vor mai fi repartizate şi aceste dosare, la fel, va avea de suferit calitatea actului de justiţie”, a declarat Ion Chirtoacă.

Judecătorul a depus marţi, 30 noiembrie curent, o solicitare către CSM prin care a cerut să fie decisă data desfăşurării Adunării Extraordinare a Judecătorilor.


„În zilele următoare, CSM va rămîne fără cvorum, ca urmare a cererii de demisie depusă de Anatolie Galben, prin urmare, Consiliul nu se va mai putea întruni în ședințe pentru a luat decizii. Astfel, va fi creat un blocaj instituțional”, a scris Ion Chirtoacă în demersul său, venind cu propunerea ca data Adunării să fie ulterior evaluării membrilor CSM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?