X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Biden, a declarat stare de dezastru major în Texas

21 feb. 2021,, 15:02   Externe
1973 1

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat stare de dezastru major în Texas, unde frigul și lipsa apei și a electricității au afectat milioane de locuitori și au copleșit inclusiv spitalele.

În Texas, temperaturile au scăzut la minime extreme la începutul acestei săptămîni, ceea ce nu s-a mai întîmplat de 30 de ani, după ce o masă de aer arctic a coborît pe aproape întreaga suprafaţă a Americii. Aproape 60 de decese au fost atribuite vremii reci din SUA.

Din cauza gerulului, au cedat rețelele electrice și s-au spart țevile de apă. Jumătate dintre locuitorii statului, circa 13 milioane, au rămas fără apă după ce ţevile au îngheţat şi s-au spart.

Medicii din Austin, Houston și zona Dallas spun că lipsa apei constituie cea mai mare problemă. Aparatele de dializă nu funcționează fără apă, echipamentele chirurgicale nu pot fi sterilizate, iar mîinile nu pot fi spălate.

Natasha Kathuria, medic în Texas, a practicat medicina în 11 țări, a lucrat în timpul furtunii „Snowmageddon” din 2014 din Atlanta și a supraviețuit pandemiei Covid, scrie agenția Reuters, preluată de Mediafax. Acum, alături de alți medici din Texas, spune că nu a avut niciodată o săptămînă mai grea decît aceasta, din cauza valului de ger care a paralizat sudul țării.


„Sîntem copleșiți, mult mai mult decît am fost cu Covid”, a spus Natasha Kathuria: „Acest eșec al sistemului ne-a zguduit complet”, a adăugat ea.

Mulți angajați ai spitalelor au stat la serviciu toată săptămîna, știind că acasă nu aveau căldură sau apă.

Agenţia Federală pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (FEMA) a dispus trimiterea în Texas de generatoare de electricitate, dintre care unele vor fi folosite în centralele de procesare a apei potabile, precum şi cisterne cu 729.000 de litri de apă. Compania Memphis Light, Gas and Water i-a sfătuit pe cetăţeni să fiarbă apa pe care o beau, după ce gerul a spart ţevile subterane şi a afectat sistemul de tratare rezultînd un risc crescut de contaminare cu bacterii a apei potabile. Mulți au luat zăpadă de afară și au topit-o.

Acum, odată cu declararea stării de dezastru major, vor putea fi deblocate fonduri federale pentru ajutorarea statului Texas. Experții spun că acesta va fi cel mai costisitor dezastru natural din istoria statului Texas, depășind pagubele de 125 de miliarde de dolari făcute de urganul Harvey în 2017.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?