Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Columbia: A fost arestat Otoniel, cel mai căutat traficant de droguri

25 oct. 2021,, 03:00   Externe
4172 0

Guvernul columbian a anunţat sîmbătă arestarea lui Dairo Antonio Usuga, alias Otoniel, cel mai căutat traficant de droguri din ţară, pentru care Statele Unite au oferit o recompensă de cinci milioane de dolari, informează duminică AFP.

"Aceasta este cea mai grea lovitură care a fost dată traficului de droguri în acest secol în ţara noastră (...) comparabilă doar cu căderea lui Pablo Escobar", a salutat preşedintele Ivan Duque într-un mesaj postat pe reţelele de socializare.

Pablo Escobar, liderul cartelului din Medellin, care controla pînă la 80% din comerţul global cu cocaină, a fost împuşcat de poliţia columbiană în 1993.



Imaginile difuzate de guvern îl arată pe Otoniel îmbrăcat în negru, încătuşat şi înconjurat de soldaţi columbieni înarmaţi. Traficantul de droguri a fost capturat la Necocli, în nord-vestul ţării, în apropierea graniţei cu Panama.

Clan del Golfo este cea mai puternică bandă de traficanţi de droguri din Columbia, iar arestarea liderului său reprezintă cea mai mare lovitură dată de guvern crimei organizate.

Statele Unite oferiseră o recompensă de cinci milioane de dolari pentru capturarea sa.

Otoniel, care a fost inculpat de justiţia americană în 2009, face în special obiectul unei proceduri de extrădare în New York.

Traficantul columbian în vîrstă de 50 de ani conducea Clan del Golfo, alcătuit din foşti membri ai grupărilor paramilitare care au dus o luptă acerbă împotriva gherilelor de stînga pînă în anii 2010. El a preluat conducerea cartelului după moartea fratelui său Juan de Dios, alias Giovanni, în confruntări cu poliţia în 2012.

Cartelul, care se finanţează în principal prin trafic de droguri, minerit ilegal şi extorcare, este prezent în aproape 300 de municipalităţi din întreaga ţară, potrivit think tank-ului independent Indepaz.

Guvernul columbian acuză Clan del Golfo că este unul din responsabilii celui mai grav val de violenţe care zguduie ţara de la semnarea acordului de pace în 2016 cu gherilele Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC).

Poliţia a informat că traficantul de droguri se ascundea în junglă şi că nu folosea un telefon mobil.

Otoniel a început să lupte la vîrsta de 18 ani în Armata populară de eliberare, o gherilă marxistă demobilizată în 1991. După ce a depus armele, a început să lupte în grupările paramilitare de extremă dreapta. Multe din aceste grupări au fost demobilizate în 2006 la iniţiativa guvernului fostului preşedinte de dreapta Alvaro Uribe (2002-2010). Otoniel a decis însă să rămînă în ilegalitate.

În pofida a patru decenii de luptă împotriva traficului de droguri, Columbia rămîne principalul producător mondial de cocaină, Statele Unite fiind cel mai mare consumator.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?