Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Coronavirusul se răspîndeşte mai rapid decît în primăvară - epidemiolog

23 oct. 2020,, 15:05   Externe
3415 0

Virusul SARS-CoV-2 se răspîndeşte mai rapid în prezent decît în primăvară, în faza iniţială a pandemiei, a afirmat vineri epidemiologul Arnaud Fontanet, consilier ştiinţific al guvernului francez, emiţînd unul din cele mai puternice avertismente de pînă acum cu privire la amploarea valului care a cuprins Europa, transmite Reuters.

'Virusul circulă mai rapid ... Resurgenţa pandemiei a început în august', a spus Fontanet la postul BFM TV, atenţionînd că lupta împotriva acesteia va fi 'un maraton', transmite agerpres.ro.

După toate probabilităţile, Franţa va depăşi vineri un milion de cazuri de infectare cu coronavirus, devenind a doua ţară europeană în această situaţie, după Spania.

Potrivit lui Fontanet, profesor la Institutul Pasteur, autorităţile franceze reuşiseră să aducă sub control virusul spre sfîrşitul lunii iunie, dar menţinerea unui număr mic de spitalizări pînă la finele lui august a creat un fals sentiment de securitate, chiar dacă se înregistra deja o creştere a cazurilor de infectare.

'Şi apoi a venit o săptămînă rece în septembrie şi toţi indicatorii au luat-o în direcţia greşită în toată Europa. Virusul se răspîndeşte mai bine pe vreme rece pentru că noi trăim mai mult înăuntru', a explicat el.


După un vîrf de 32.292 de spitalizări la 14 aprilie, cînd Franţa se afla într-unul din cele mai stricte lockdown-uri din Europa, numărul pacienţilor internaţi cu COVID-19 a scăzut la un minim de 4.530 la 29 august, pentru a ajunge acum la 14.032, cu creşteri de peste 700 în ultimele patru zile.

'Spitalele şi personalul medical se vor găsi într-o situaţie pe care o cunoaştem deja', a mai spus Fontanet, referindu-se la vîrful din perioada sfîrşit de martie - început de aprilie, cînd sistemul spitalicesc s-a aflat în pragul colapsului.

'Avem o mulţime de instrumente să ne protejăm împotriva virusului, dar ne aşteaptă o perioadă dificilă', a adăugat el, făcîndu-se ecoul premierului Jean Castex, care a prognozat 'un noiembrie dur' atunci cînd a anunţat noile restricţii de circulaţie pe timp de noapte.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?