X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

În SUA începe procesul împotriva lui Trump

9 feb. 2021,, 11:25   Externe
2304 1

Marți, Senatul american se va transforma în judecătorie și va începe examinarea punerii sub acuzare a fostului președinte Donald Trump.

După cum scrie bbc.com, Trump este acuzat de instigare la revoltă: în impeachmentul adoptat de Camera reprezentanților cu puțin timp înainte de sfîrșitul mandatului său, se spune că prin discursul său din data de 6 ianuarie el a provocat mulțimea de susținători la asaltul Capitoliului, unde, în ziua în care ambele camere ale Congresului definitiv, afirmau victoria în alegeri a lui Joe Biden. Intrînd în clădire, susținătorii lui Trump a întrerupt procedura pentru cîteva ore.

Luni, avocații lui Trump au transmis Senatului expunerea argumentelor lor, acestea se rezumă la faptul că punerea sub acuzare a președintelui, care deja au plecat din funcție, este anticonstituțional și că nu există nicio legătură între discursul lui Trump și asaltul Capitoliului. Managerii punerii sub acuzare - așa-numiții membri ai Camerei Reprezentanților care își asumă în acest caz rolul de acuzatori - nu sînt de acord cu o astfel de interpretare a Constituției (un precedent de punere sub acuzare a unui funcționar plecat din funcție cu adevărat a fost în 1876). Trump însuși a refuzat să depună mărturie - managerii l-au invitat.

Procesul se va încheia prin vot: dacă două treimi, adică 67 de senatori, vor vota pentru recunoașterea lui Trump vinovat, atunci în acest caz - cu o majoritate simplă - ei vor putea să-l priveze de dreptul de a-și depune din nou candidatura la funcția de președinte. Cu toate acestea, deocamdată un astfel de rezultat pare puțin probabil. Dacă nu se va reuși adunarea unei astfel de majorități, Trump va fi justificat, ca și după prima sa punere sub acuzare cu puțin peste un an în urmă.

Audierile în Senat vor avea loc în fiecare zi, inclusiv duminică, dar în afară de sîmbătă, deoarece unul dintre avocații ex-președintelui a cerut să-i fie acordată posibilitatea de a se conforma Sabatului. Se așteaptă ca procesul să dureze aproximativ o săptămînă; reprezentanții ambelor partide nu sînt interesați să-l tergiverseze.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?