Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Kremlinul respinge orice implicare în otrăvirea lui Skripal

12 mar. 2018,, 17:41   Externe
2635 0

Otrăvirea în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia ‘nu este problema’ Rusiei, a declarat luni purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit mai multor publicaţii britanice, premierul britanic Theresa May, care va prezida luni o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate, ar urma să denunţe implicarea Rusiei în acest incident.

‘În orice caz, asta nu e problema noastră. Cetăţeanul rus menţionat a lucrat pentru unul dintre serviciile speciale britanice, incidentul a avut loc pe teritoriul britanic şi nu este în niciun fel problema Rusiei, cu atît mai puţin a liderilor săi’, le-a spus Peskov jurnaliştilor.

Întrebat despre afirmaţiile apărute în mass-media britanice despre posibila implicare a Moscovei, oficialul rus a spus că ‘nu a auzit declaraţii ale politicienilor britanici potrivit cărora Rusia ar fi implicată’.

Serghei Skripal (66 de ani) şi fiica sa Iulia (33 de ani) au fost găsiţi, la 4 martie, în stare de inconştienţă pe o bancă din apropierea unui centru comercial din oraşul Salisbury, în sudul Angliei. De atunci, ei se află spitalizaţi în stare foarte gravă.


Skripal, fost colonel GRU (serviciul de informaţii al armatei ruse), a fost arestat în Rusia în decembrie 2004 pentru că a dezvăluit secrete către serviciul britanic de informaţii externe (MI6) şi s-a refugiat în Marea Britanie după ce a fost eliberat, în 2010, în urma unui schimb de spioni.

Moscova a calificat drept ‘propagandă’ acuzaţiile privind implicarea Moscovei în otrăvirea lui Skripal, incident care aminteşte de moartea lui Aleksandr Litvinenko, un fost agent al FSB (serviciul de spionaj rus) şi opozant faţă de Vladimir Putin, otrăvit în 2006 la Londra cu poloniu-210, o substanţă radioactivă. Cazul a provocat o criză diplomatică între Rusia şi Marea Britanie, care a fost, printre alte state, una dintre cele mai puternice susţinătoare a sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei pentru rolul acesteia în criza din Ucraina.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?