X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Mihail Saakaşvili, fostul preşedinte al Georgiei, ar putea fi numit ca prim-ministru

8 sep. 2020,, 07:23   Externe
2285 0

Fostul preşedinte georgian în prezent în exil Mihail Saakaşvili va fi numit prim-ministru al ţării dacă partidul pe care l-a fondat, Mişcarea naţională unită (MNU), va cîştiga alegerile legislative din octombrie, a anunţat luni formaţiunea, citată de AFP.

Mihail Saakaşvili, în vîrstă de 52 de ani, a anunţat anterior în cursul acestei luni că îşi pregăteşte revenirea în Georgia, la şapte ani după ce a părăsit ţara la expirarea celui de al doilea mandat prezidenţial, în 2013, scrie agerpres.ro.

Unul dintre principalii lideri ai MNU, Grigol Vaşadze, a anunţat într-un comunicat că partidul şi aliaţii săi "îl vor nominaliza pe Mihail Saakaşvili în postul de prim-ministru" dacă vor cîştiga alegerile de la 31 octombrie.

MNU este în prezent principalul partid de opoziţie georgian şi a format o coaliţie cu mai multe mici formaţiuni care va încerca să învingă partidul la putere, Visul Georgian al miliardarului Bidzina Ivanişvili.

Mihail Saakaşvili a fost numit în luna mai în fruntea unui comitet guvernamental însărcinat cu reforme în Ucraina, ţară a cărei cetăţenie o deţine.

Preşedinte între 2004 şi 2013, Mihail Saakaşvili este urmărit pentru "abuz de putere" de autorităţile din ţara sa, acuzaţii pe care le-a denunţat drept motivate politic. În pofida plecării sale din Georgia, el rămîne o figură politică majoră în această ţară din Caucaz, notează AFP.

Tea Ţulukiani, ministrul georgian al justiţiei, a afirmat că Saakaşvili va fi arestat imediat ce va trece frontiera în Georgia în caz de revenire, dar dacă Visul Georgian va pierde alegerile, acuzaţiile care îl vizează pe fostul preşedinte ar putea fi abandonate rapid, potrivit France Presse.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?