Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Pandemia de COVID-19 a făcut mai dificilă lupta împotriva tuberculozei

15 oct. 2020,, 11:30   Externe
3312 0

Pandemia de COVID-19 ameninţă să anuleze progresul înregistrat în ultimii ani în lupta contra tuberculozei, pînă în prezent principala cauză de deces infecţioasă, a avertizat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Angajate în lupta împotriva noului coronavirus, ţările cele mai afectate de tuberculoză au omis să o diagnosticheze, se arată în raportul anual al OMS, care estimează că această maladie pulmonară s-ar putea solda, în acest an, cu un număr cuprins între 200.000 şi 400.000 de morţi peste bilanţul de 1,4 milioane din 2019, în ciuda faptului că există tratament împotriva bolii, relatează AFP, citată de Agerpres.

O creştere cu 200.000 de morţi ar aduce lumea la nivelul din anul 2015, iar o creştere de 400.000, la cel din 2012. Toate aceste riscuri apar în timp ce progresul realizat în lupta contra tuberculozei era deja considerat prea lent chiar şi înainte de pandemia de coronavirus.

„Pandemia de COVID-19 ameninţă să submineze progresul realizat în aceşti ultimi ani. Impactul pandemiei asupra serviciilor de luptă contra tuberculozei a fost sever”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul raportului.

Datele colectate de OMS în ţările cel mai grav afectate arată „o scădere drastică a raportării cazurilor de tuberculoză în 2020”, a spus acesta.


În India, ţara cu cea mai mare incidenţă, raportările săptămînale şi lunare au scăzut cu peste 50% de la sfîrşitul lui martie la sfîrşitul lui aprilie ca urmare a impunerii izolării la domiciliu, punctează raportul. O tendinţă similară a fost înregistrată în Africa de Sud în perioada martie-iunie.

„‘Întrucît COVID-19 a dus la scăderea depistării tuberculozei, guvernele trebuie să elaboreze un plan de remediere a situaţiei. Timpul scuzelor s-a terminat”, a spus Sharonann Lynch, din cadrul organizaţiei Medecins Sans Frontieres (MSF).

În afara măsurilor de izolare la domiciliu, care complică accesul pacienţilor la centrele de îngrijiri, efectele negative ale pandemiei asupra serviciilor esenţiale de luptă împotriva tuberculozei sînt numeroase, iar maladia COVID-19 a pus monopol pe personalul sanitar şi resursele financiare, precum şi cele tehnice.

Deja de la începutul lui mai, departamentul Stop tuberculozei din cadrul OMS a estimat că trei luni de izolare ar putea duce la 6 milioane de noi infecţii şi la 1,4 milioane de decese în plus din cauza tuberculozei între 2020 şi 2025.

Tuberculoza este o boală provocată de bacilul tuberculos, care afectează cel mai adesea plămînii. Se transmite în timpul expectorării de secreţii bronhice de către persoane bolnave.

La o persoană cu o stare de sănătate bună, infecţia este deseori asimptomatică, întrucît sistemul imunitar „ţine prizonier” bacilul, explică OMS. Atunci cînd se declanşează, tuberculoza pulmonară se manifestă prin tuse, cîteodată cu sînge, dureri toracice, pierdere în greutate şi transpiraţii nocturne.

Este posibil să tratăm tuberculoza prin administrarea de antibiotice timp de mai multe luni, iar OMS estimează că diagnosticul şi tratamentul au permis salvarea a 58 de milioane de persoane în perioada 2000-2018.

Această afecţiune reprezintă însă una dintre primele zece cauze de mortalitate din lume, în special pentru că simptomele pot rămîne benigne timp de mai multe luni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?