Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Peste 60 de observatori, activiști și jurnaliști, reținuți în timpul alegerilor prezidențiale din Belarus

9 aug. 2020,, 21:38   Externe
2938 0

În Belarus, unde astăzi, 9 august 2020, se desfășoară alegeri prezidențiale, organele de forță au arestat zeci de observatori, jurnaliști și activiști, arată un raport al centrului pentru drepturile omului „Vesna”.

Apărătorii drepturilor omului „Vesna” au raportat 32 de observatori a procesului de vot reținuți în ziua alegerilor. Centrul Vesna a publicat și lista persoanelor reținute.

Mai mult, membri din echipa candidatei Svetlanei Tihanovskaia au raportat alte nouă rețineri.

În total, în regiunile din Belarus, pe data de 9 august, potrivit informațiilor centrului „Vesna” publicate la ora locală 18:30, au fost reținute 35 de persoane care erau fie observatori, fie membri ai sediilor electorale. La Minsk au fost reținute alte 27 de persoane, inclusiv trei angajați ai postului de televiziune „Dozhdi”.

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a promis duminică, după ce a votat, să nu piardă controlul asupra situaţiei în timpul alegerilor prezidenţiale în care are ca neaşteptată oponentă o tînără candidată pe nume Svetlana Tihanovskaia, informează Agerpres, citînd AFP.


„Nimeni nu va permite o pierdere a controlului. Totul va rămîne sub control, vă garantez (...) Nu trebuie să aveţi nicio îndoială”, le-a spus Lukaşenko jurnaliştilor, potrivit imaginilor difuzate de postul public Belarus 1.

Măsurile de securitate au fost întărite duminică la Minsk, semnalîndu-se totodată dificultăţi în accesul la internet, îndeosebi la reţele sociale, mesagerii şi site-uri de informaţii apropiate opoziţiei.

La diferite puncte de intrare în capitală, au fost amplasate puncte de control ale poliţiei şi circulaţia a fost limitată pe un singur sens, potrivit AFP, care citează mai mulţi martori.

Vehicule blindate de transport au fost desfăşurate la aceste puncte de acces, precum şi militari înarmaţi, conform aceloraşi surse.

În centrul Minskului, au fost instalate bariere metalice în jurul mai multor clădiri administrative unde staţionarea era interzisă. Şi numărul patrulelor de poliţie a fost sporit.

În Belarus, o ţară cu 9,5 milioane de locuitori, au loc astăzi alegeri prezidenţiale. Lukaşenko, care este la putere de mai bine de un sfert de secol, o are ca oponentă pe Svetlana Tihanovskaia, care a reuşit să mobilizeze mulţimile în pofida represiunii.

Observatorii internaţionali nu au mai evaluat, de 25 de ani, alegerile din Belarus ca libere şi corecte.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?