X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Țările din Europa care ar fi afectate de „norul radioactiv” de la Zaporojie

19 aug. 2022,, 08:15   Externe
4366 0

Ministerul Apărării din Rusia a publicat o hartă cu țările care ar putea fi afectate de radiații în cazul eliminării a 25% din conținutul radioactiv al unui reactor nuclear de la Zaporojie.

În zona centralei au fost mai multe explozii în ultimele zile, iar Rusia și Ucraina se acuză reciproc de provocări. De altfel, tot astăzi Rusia a refuzat oficial o posibilă demilitarizare a zonei.

În scenariul prezentat de ruși, citat de Ria Novosti, norul radioactiv ar acoperi integral Republica Moldova, jumătate din România și părți din Belarus, Slovacia, Germania și Polonia, scrie Digi24.

Specialiștii ruși din cadrul Ministerului Apărării acuză Kievul pentru acțiunile militare din zona centralei de la Zaporojie și amenință că „poate apărea o situație similară” cu cea de la Cernobîl. Rușii susțin că în situația în care generatoarele de rezervă ar ceda, într-o situație „extraordinară”, reactorul se va supraîncălzi și „Distrugerea instalațiilor de la reactor în cea mai mare centrală din Europa ar duce la eliminarea în atmosferă a substanțelor radioactive care s-ar răspîndi pe sute de kilometri”.

Purtătorul de cuvînt al ministerului rus a mai vorbit și despre consecințele catastrofale ale unei explozii la centrala de la Zaporojie: „O astfel de situație extraordinară va duce la o migrație în masă a populației și va avea consecințe mult mai catastrofale decît criza energetică care se apropie”.


În timp ce tensiunile continuă să crească în jurul centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, oamenii de știință de la Institutul Ucrainean de Hidrometeorologie au simulat răspîndirea radiațiilor în urma unui dezastru nuclear. Oamenii de știință au descoperit că norul radioactiv ar putea ajunge și în Moldova, România, Serbia, Slovacia, Ungaria și Republica Cehă.



2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?