X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Bașcanul Găgăuziei, exclus din componența Consiliului Suprem de Securitate

4 mar. 2021,, 14:59   Politică
9326 6

Guvernatoarea Autonomiei Găgăuze, Irina Vlah, nu se mai regăsește printre membrii Consiliului Suprem de Securitate, după modificările operate de președinta Maia Sandu.

Asta în condițiile în care locuitorii autonomiei pot lua decizii independente, în cazul în care securitatea statului ar fi pusă în pericol.

Președinția spune că bașcanul nu este membru din oficiu, dar va fi invitat la ședința CSS, atunci cînd vor fi discutate subiecte ce vizează autonomia.

„Este un semnal foarte neașteptat. Noi nu am înțeles de ce așa a fost decis. Vedem că ceva se întîmplă, dar nu putem comenta. Niciodată nu a fost așa o situație, cînd bașcanul Găgăuziei nu a participat la acest Consiliu. Noi sîntem foarte deschiși și vrem să conlucrăm și este un pas straniu și un semnal foarte trist pentru noi și periculos”, a declarat pentru Unimedia, Guvernatoarea Găgăuziei, Irina Vlah.

„Din componența Consiliului Suprem de Securitate, unii membri fac parte automat, în baza legii și în virtutea funcțiilor pe care le dețin (Președintele Parlamentului; Prim-ministrul; Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului; Ministrul Apărării; Ministrul Afacerilor Interne; Directorul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova; Procurorul General; Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei) și alți membri sînt numiți prin decizia Președintelui, în baza decretului din 21 ianuarie 2021 . Bașcanul UTA Gagauz-Yeri nu este membru din oficiu al CSS. Irina Vlah va fi invitată neapărat, atunci cînd vor exista subiecte ce vizează autonomia”, a comentat instituția prezidențială.


Noua componență a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), decretată de către președinta Maia Sandu a stîrnit mai multe reacții, dar și critici printre taberele oponente politice, societatea civilă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?