Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Agricultorii au anunțat că renunță la proteste

21 aug. 2020,, 16:39   Societate
2204 0

Agricultorii, care au protestat mai multe zile la Chișinău, au anunțat astăzi despre oprirea manifestației și despre decizia de a crea o Confederație care să apere interesele agricultorilor mici și mijlocii.

Guvernul a majorat, săptămîna aceasta, de la 200 de milioane pînă 300 de milioane de lei suma alocată în Fondul de intervenție și plăți în agricultură destinată compensațiilor pentru pierderile înregistrate în urma calamităților naturale asupra recoltei anului 2020. Compensațiile pentru fiecare hectar afectat de secetă sau grindină vor varia între 1100 lei și 3800 de lei.

Ministrul Agriculturii, Ion Perju, a declarat că banii acordați de Guvern vor putea fi ridicați în două săptămîni din ziua depunerii dosarului la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

Premierul Ion Chicu a anunțat că Guvernul și-a îndeplinit angajamentele asumate și nu va mai tăia bani în continuare de la copii, pensionari, medicină, educație. Premierul a menționat că nu va admite șantajul și presiunea, iar banii alocați sînt destinați pentru asigurarea alimentară a țării și pentru pregătirea terenurilor pentru roada anului 2021. Șeful Guvernului a mai precizat că, la întrevederile cu agricultorii, s-au agreat și alte măsuri de susținere: subvenționarea creditelor inclusiv a celor deja angajate, restituirea TVA-ului acumulat pentru subvenționarea plăților fiscale aferente salariilor, compensarea impozitului funciar. Totodată, statul va comporta cheltuielile pentru reeșalonarea datoriilor pe care acești agenți economici le au pentru tehnica luată de la stat.

Președintele Igor Dodon a declarat, astăzi, că blocarea străzilor cu tractoarele nu este o soluție pentru situația dezastruoasă în agricultură. Potrivit șefului statului, este o premieră în toți cei 30 de ani de independentă cînd a fost acordat un astfel de suport agriculturilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?