Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Astăzi este sărbătorită Ziua Mondială a Teatrului

27 mar. 2020,, 15:01   Societate
2939 0

Comunitatea teatrală, artiști și public deopotrivă, sărbătoresc vineri, 27 martie, Ziua Mondială a Teatrului.

Este un prilej în plus de a oferi un semn de gratitudine celor care participă la miraculosul act creator: actori, dramaturgi, regizori, scenariști, lucrătorii scenei, dar și spectatorii, informează MOLDPRES.

În acest an, în vederea prevenirii epidemiei și infecției COVID-19, mai multe teatre din R. Moldova și România marchează Ziua Mondială a Teatrului, transmițînd spectacole online.

Ziua Mondială a Teatrului a fost instituită în anul 1961, la Viena, de către Institutul Internațional de Teatru (ITI) în cadrul Congresului Mondial. Prima dată a fost sărbătorită în anul 1962, la 27 martie, cînd s-a deschis stagiunea Teatrului Națiunilor, la Paris. Această dată este un moment de afirmare a forței de comunicare a artei scenice, ca mod de expresie a umanității, în pofida tuturor frontierelor geografice sau culturale, lingvistice sau politice. Din 1962, Ziua Mondială a Teatrului a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI și comunitatea internațională de teatru. ITI reprezintă cea mai importantă organizație non-guvernamentală din domeniul artistic și a fost înființată în 1948, la inițiativa UNESCO.

Pentru marcarea acestei zile sînt organizate diverse manifestări naționale şi internaționale de teatru, în cadrul cărora publicul are ocazia să întîlnească artiștii preferați. Una dintre cele mai importante dintre acestea este transmiterea mesajului tradițional internațional. În fiecare an, o personalitate recunoscută la nivel internațional este invitată să comunice reflecțiile sale asupra celei mai vechi forme artistice, teatrul. Mesajul, tradus în peste 50 de limbi, este citit spectatorilor înaintea reprezentațiilor din seara zilei de 27 martie și este publicat în ziare și reviste, difuzat la radio și televiziune.


Primul mesaj de Ziua Mondială a Teatrului a fost scris în 1962, de Jean Cocteau (Franța). Alte personalități care de-a lungul timpului au scris mesaje de Ziua Teatrului sînt Arthur Miller, Laurence Olivier, Peter Brook, Pablo Neruda, Maurice Bejart, Radu Beligan (1977) și Eugen Ionesco (1976). În 2019, mesajul a fost transmis de Carlos Celdran din Cuba, regizor, scenarist, dramaturg, academician, director de teatru, profesor universitar. În acest an, potrivit site-ului Uniunii Teatrale din România, mesajul pentru Ziua Mondială a Teatrului, intitulat ”Teatrul ca sanctuar” a fost transmis de Shahid Nadeem, dramaturg pakistanez și directorul Teatrului ”Ajoka” din Pakistan.

În mesajul său (versiunea română de Ozana Oancea), Shahid Nadeem menționează că teatrul are un rol, un rol nobil, în a dinamiza și a mobiliza umanitatea să se înalțe din coborîrea spre abis. ”Teatrul poate ridica scena, spațiul reprezentației, făcîndu-l să devină sacru. În Asia de Sud, artiștii ating printr-o plecăciune suprafața scenei, înainte de a pune piciorul pe ea; o tradiție străveche în care se împletesc spiritualul și culturalul. E timpul să regăsim această relație simbiotică între artist și public, între trecut și viitor. Creația teatrală poate fi un act sacru, actorii pot deveni cu adevărat avataruri ale rolurilor pe care le joacă. Teatrul ridică arta jocului la un nivel spiritual superior. Teatrul are potențialul de a deveni un sanctuar, iar sanctuarul un spațiu al reprezentației”, subliniază în mesajul său Shahid Nadeem.

Primul teatru dramatic de repertoriu, cu trupă permanentă, înființat la Chișinău în 1921, a fost Teatrul Național, care a promovat marile creații ale dramaturgiei universale și a ținut societatea basarabeană la curent cu viața cultural-spirituală și mișcarea teatrală europeană. Actualmente, în R. Moldova sînt atestate 19 teatre profesioniste, în care activează cca 1570 de actori.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?