Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Cazurile de reacții adverse de la medicamente, în creștere

11 iul. 2018,, 10:41   Societate
2792 0

Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) i-au fost raportate, în primul semestru 2018, 573 de cazuri de reacții adverse, dintre care 527 de reacții la medicamente și alte 46, la vaccinuri.

Deși sînt afectați direct, pacienții sînt în continuare cei mai pasivi raportori.

Cei mai activi raportori sînt medicii (93,89% din totalul de raportări), companiile farmaceutice (4,53%) și pacienții (1,57%), transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.

În perioada ianuarie - iunie 2018, cel mai frecvent au fost raportate cazurile de reacții adverse la așa grupuri farmacoterapeutice, precum antituberculoase, antibiotice, substanțe de contrast, analgezice/anestezice și antihipertensive.

De la începutul anului 2018, în spitalele din raioanele Anenii-Noi, Strășeni, Criuleni, Hîncești, Orhei, Ialoveni, Nisporeni și Călărași au fost organizate seminare la care au participat peste 150 de medici. Specialiștii au fost informați despre sistemul de farmacovigilență, importanța și funcționalitatea acestuia, precum și încurajați să raporteze despre reacțiile adverse la medicamente.


În decursul anului 2016 au fost sesizate 556 de cazuri de reacții adverse. Cu toate acestea, rata raportării reacțiilor adverse este mult mai mică, față de țările vecine.

De menționat că, potrivit legislației în vigoare, medicii și farmaciștii sînt obligați să informeze AMDM despre apariția reacțiilor adverse suspectate.

Ulterior, specialiștii AMDM analizează fiecare caz separat, evaluează raportul risc-beneficiu și în dependență de situație anunță Comisia Medicamentului.

Raportarea reacțiilor adverse se poate efectua prin intermediul Fișei-Comunicare, disponibile pe pagina web a AMDM, care ulterior se expediază pe adresa electronică: farmacovigilenta@amed.md sau prin raportarea on-line (E-Reporting).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?