X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Chișinăul condamnă deciziile unilaterale ale Tiraspolului

6 iul. 2019,, 08:31   Societate
3107 1

Agenda ședinței din 4 iulie a Comisiei Unificate de Control a fost dominată de disputele cu privire la activitățile abuzive sistematice ale structurilor transnistrene care încearcă să instituie o „frontieră” în Zona de Securitate, precum și blocarea continuă a demersurilor delegației Republicii Moldova de înlăturare a încălcărilor și de readucere a situației la normalitate, cu asigurarea dreptului cetățenilor la libera circulație, transmite Moldpres.

Poziția delegației noastre este reflectată într-o declarație, în care, cu argumente bazate pe documentele operațiunii de pacificare, se respinge existența „frontierei” sau „grănicerilor” în Zona de Securitate. Chișinăul condamnă încercările Tiraspolului de a cataloga cetățenii Republicii Moldova drept „străini” în propria țară și de a le impune anumite puncte de control prin care să circule. Membrii Comisiei Unificate de Control din partea Republicii Moldova au menționat că, în cadrul consultărilor cu conducerea statului și partenerii externi, vor examina necesitatea de a aplica sancțiunii față de persoanele implicate în tensionarea situației în Zona de Securitate.

S-a discutat, de asemenea, situația cu totul ieșită din comun creată în grupul de lucru moderat de reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova pe problema posturilor. Astfel, deja de peste 5 luni șefii militari superiori sfidează solicitarea Comisiei și tergiversează prezentarea unor materiale relevante din arhiva Comandamentului Militar Întrunit. În speță, delegația Tiraspolului insistă asupra includerii în procedura de examinare a unei adresări care se referă la un alt subiect, iar delegația Federației Ruse s-a cramponat de procedeele de traducere a unor anexe la declarația prezentată și acceptată încă în anul 2016 de către Comisie.

Mai mult, Misiunea OSCE a propus și unele soluții de compromis care să permită deblocarea situației și demararea discuțiilor pe problema postului „Zagornoe-Copanca”, însă membrii din partea regiunii transnistrene nu au acceptat cele propuse de către moderatori.

Nu au fost înregistrate progrese nici pe cazul instituirii abuzive la data de 1 mai a unui nou post de grăniceri transnistreni în proximitatea localității Pohrebea, nefiind atins un consens pentru deplasarea la fața locului a observatorilor militari care să fixeze încălcarea deciziei Comisiei din 16 februarie 2012. Angajamentele asumate de către conducătorul delegației Federației Ruse la ședința precedentă de a identifica și propune unele soluții de compromis, nu s-au materializat.


Au fost operate unele modificări în componența delegației Ucrainei. Astfel, Secretarul I al Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova, Torkaenko Artiom, a fost aprobat în calitate de reprezentant al Ucrainei în Comisia Unificată de Control.

Pe durata ședinței a fost aprobat raportul Comandamentului Militar Întrunit pentru perioada 26 iunie - 2 iulie curent. În cadrul examinării acestui raport delegația Republicii Moldova, constatând insuficiența datelor la compartimentul stocării/distrugerii munițiilor și substanțelor explozive depistate în Zona de Securitate, a propus să se pună în sarcina șefilor militari superiori elaborarea unor proceduri de control la acest capitol.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?