X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control a condamnat acțiunile destabilizatoare ale Tiraspolului în Zona de Securitate

8 oct. 2021,, 14:16   Societate
3695 0

La întrunirea de lucru a Comisiei Unificate de Control din 7 octombrie 2021 care s-a desfășurat la Bender, delegația Republicii Moldova a cerut să fie inclus în ordinea de zi cazul de reținere abuzivă a cetățeanului Dorel Roșca în Zona de Securitate, transmite Noi.md.

Cu cîteva zile în urmă acestuia i-a fost restricționat dreptul la libera circulație la un post ilegal de „grăniceri” din preajma satului Lunga, după care a fost reținut abuziv și supus unor proceduri ilegale „de anchetă” de către reprezentanți ai așa-numitului „mgb”. Observatorii militari nu s-au putut deplasa la fața locului pentru a clarifica circumstanțele și a documenta încălcarea, din cauza opunerii exponenților Tiraspolului în Comandamentul Militar Întrunit.

Delegația Republicii Moldova a subliniat caracterul constant al acțiunilor provocatoare și destabilizatoare admise de structuri care nici nu se pot afla în zona de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, dar care recurg la rețineri ilegale și răpiri de persoane.

În acest sens, este elocvent cazul cetățenilor răpiți acum un an în raionul Camenca, unii dintre care sînt deținuți ilegal pînă în prezent de către forțele transnistrene, care refuză chiar și oferirea informațiilor pertinente autorităților sau rudelor.

Acțiunile sfidătoare denotă încălcarea de către partea transnistreană a drepturilor fundamentale ale omului și a actelor de bază privind operațiunea de pacificare pe rîul Nistru, iar faptul că mecanismele de pacificare existente nu permit intervenția eficientă în asemenea cazuri demonstrează că se încearcă scoaterea situației din Zona de Securitate de sub controlul Comisiei Unificate de Control.


Delegația Republicii Moldova anunță cu regret că și de această dată, principiul de consensualitate pentru luarea deciziilor în Comisia Unificată de Control, aprobat încă în 1992, nu a permis includerea acestui subiect stringent pe agenda CUC, din motiv că a fost blocat de partea transnistreană.

În consecință, în lipsa unei agende aprobate, ședința nu a putut fi deschisă, iar săptămîna viitoare discuțiile vor fi reluate. Delegația Republicii Moldova, care urmează să prezideze ședința, va insista în continuare pe includerea în agendă a subiectelor importante vizînd situația în Zona de Securitate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?