X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Dodon anunță că moldovenii luați ostatici în Afganistan au fost eliberați

11 feb. 2019,, 10:23   Societate
3202 1

Cei doi piloți moldoveni luați ostatici în Afganistan în noiembrie 2015 de către talibani au fost eliberați, a anunțat astăzi președintele Igor Dodon, citat de Noi.md.

Recuperarea lor a avut loc cu două zile în urmă, iar în prezent cei doi piloți au fost internați la un spital la Moscova, starea lor fiind satisfăcătoare.

Potrivit șefului statului, eliberarea ostaticilor a fost posibilă după implicarea autorităților din Federația Rusă.

„Anul trecut m-am adresat prietenilor din Federația Rusă. Au avut loc mai multe acțiuni importante, iar cu două zile în urmă, în sfîrșit, concetățenii noștri au fost eliberați și transportați la Moscova. La moment, piloții se află în spital, starea sănătății este bună. Cînd i-am adus la Moscova nu credeau că acest lucru se poate întîmpla. Trei ani și jumătate ei au fost ținuți într-o groapă în pămînt, nu au văzut soarele, au povestit detalii uimitoare”, a relatat Dodon.

Șeful statului a mai anunțat că astăzi cei doi piloți vor putea lua legătură cu rudele lor din Republica Moldova. Mă adresez rudelor - nu am putut să vă informez din timp, pentru că aceste acțiuni au fost secrete. Orice scurgere de informații ar fi fost în detrimentul salvării concetățenilor noștri, a adăugat el.


Igor Dodon a adus mulțumiri autorităților Federației Ruse pentru implicare în soluționarea acestui caz.

„Acțiunile de salvarea a concetățenilor noștri au fost coordonate de către consilierul pentru misiuni speciale Pavel Boico. Anume el a fost la Moscova și cu o rută specială concetățenii noștri au fost eliberați. Vreau să aduc mulțumirii conducerii Federației Ruse, ceea ce nu au putut face alții, ați făcut voi, asta arată atitudinea Rusiei față de cetățenii noștri, arată că ne sînteți un popor frățesc”, a punctat Dodon.

Cei doi piloți moldoveni vor sta internați în spital pentru investigații medicale pînă săptămîna viitoare, iar ulterior se vor întoarce în țară, a mai anunțat Dodon.

„O să avem rezultatele investigațiilor medicale despre starea sănătății lor în curînd. Ei trei ani și jumătate au stat numai cu pîine și apă. Unora li s-a pus și cruce la mormînt aici în țară. Înțelegeți care e starea lor psihologică. Ei erau speriați, nu vroiau să discute cu nimeni. Cînd a început consilierul meu să vorbească cu ei în limba moldovenească, au izbucnit amîndoi în plîns ”, a mai relatat șeful statului.

Menționăm că în noiembrie 2015, elicopterul de tip Mi-17, cu trei membri ai echipajului, toți moldoveni, a fost atacat în Afganistan. Piloții au fost nevoiți să aterizeze de urgență. Cînd au ajuns la sol unul dintre piloți a fost omorît de talibani, iar ceilalți 2 au fost luați ostatici. La bordul avionului se mai aflau 18 militari din Afganistan. Din 2015 și pînă în prezent cei doi molodveni au fost ținuți în captivitate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?