X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Soția directorului liceului „Orizont”, declarații despre expulzarea profesorilor turci

16 sep. 2020,, 12:45   Societate
2429 0

Organizațiile societății civile ar fi bine să facă apel la organismele internaționale care vor investiga obiectiv acțiunile tuturor instituțiilor și persoanelor vizate în expulzarea profesorilor turci și vor genera rezultate.

Declarații în acest sens au fost făcute de Galina Tufekci, soția directorului liceului Orizont din Ceadîr-Lunga, Feridun Tufekci, expulzat din Republica Moldova acum doi ani, în cadrul dezbaterilor publice „Doi ani de la expulzarea profesorilor turci: lecții învățate, lecții de învățat”, organizate de Agenția de presă IPN.

„Asta e singura cale pentru a ajunge la adevăr. În Moldova este foarte dificil de a demonstra ceva”, a adăugat femeia.

Galina Tufekci menționează că nu are un sentiment de răzbunare, ci, dimpotrivă, de compătimire față de acei oameni care au „coborît așa jos și au distrus destinele oamenilor”. În ultimii doi ani, femeia spune că a înțeles cît de lipsiți de libertate sînt oamenii din țară și că și-ar dori ca aceștia să-și recapete libertatea.

Soția profesorului turc este de părere că politica a pătruns în toate sferele de activitate, au fost „inventate” legi, dar acestea nu duc la progres. „Oricine, chiar și politicianul, trebuie să fie în primul rînd om. La noi politica decide totul. În ultimul timp, chiar și mass-media vorbește doar de politică. Problema societății noastre este că am pierdut valorile umane”, a adăugat Galina Tufekci.


Ea a mai spus că din cei șapte profesori expulzați, trei erau doctori în științe, dar chiar și așa mai multe persoane afirmă că sînt „teroriști”. În Găgăuzia, remarcă femeia, nicio instituție de presă nu a vorbit despre cazul profesorilor turci.

În altă ordine de ide, Galina Tufekci, a menționat că scuzele prezentate de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, în cazul celor șapte profesori turci expulzați din Republica Moldova, i-au provocat durere. Asta pentru că multă lume a crezut că odată cu aceste scuze soțul ei a fost eliberat, lucru care nu este adevărat.

Dezbaterile publice „Doi ani de la expulzarea profesorilor turci: lecții învățate, lecții de învățat”, sînt ediția a 150-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?