X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Rezultat senzațional. Naționala Moldovei s-a clasat pe locul 6 la Olimpiada Mondială de Șah

9 aug. 2022,, 19:15   Sport
3053 0

Moldova a obținut un rezultat senzațional la Olimpiada Mondială de șah, intrînd în top șase și depășind cele mai puternice echipe ale Norvegiei, Țărilor de Jos și Franței. Anterior, Moldova era pe locul 50 în clasamentul țărilor Federației Internaționale de Șah, scrie newsmaker.md.

La Olimpiada Mondială de Şah Moldova a acumulat 17 puncte (șapte victorii și trei remize) și a împărțit locurile 4-6 cu India și SUA, clasîndu-se pe locul șase din 188 de tari participante. Moldova a depășit echipe de șah precum naționalele Norvegiei, Angliei, Franței, Țărilor de Jos, Germaniei, Ucrainei, Ungariei, Poloniei. În total, 188 de echipe au participat la Jocurile Olimpice.

Etapa a noua a fost un moment de cotitură, în care Moldova s-a impus cu 3:0 împotriva echipei Romîniei, care a inclus toți marii maeștri. Înainte de această rundă, nici Moldova nu a pretins că se află în top 10.

Și Moldova a cîștigat cea mai senzațională victorie în runda a 10-a, învingînd echipa campionului mondial în curs Magnus Carlsen – echipa Norvegiei. Magnus Carlsen a jucat alb împotriva lui Ivan Shitsko, în vîrstă de 19 ani (diferența de rating dintre acești jucători este de aproape 400 de puncte) și a fost nevoit să ofere un egal într-un final de joc mai puțin favorabil. Scorul final este 2.5:1.5 în favoarea Moldovei.

În runda a 11-a, Moldova a mai obținut o victorie, învingînd echipa Angliei cu scorul de 2,5:1,5.


Este interesant de menționat că în componența naționalei Moldovei este un singur mare maestru (cel mai înalt nivel), Vladimir Hamitevici, și patru maeștri internaționali (al doilea nivel). Este vorba despre Ivan Schițco, Andrei Macovei, Iulian Baltag și Dragoș Cereș.

Pentru prima dată, echipa națională a Uzbekistanului a cîștigat Olimpiada Mondială de șah.

Cea de-a 44-a Olimpiada Mondială de șah a avut loc în perioada 29 iulie – 9 august în orașul indian Chennai. Echipele Chinei (voluntar din cauza COVID-19) și Rusiei (suspendate de FIDE din cauza agresiunii militare împotriva Ucrainei) nu au participat la Jocurile Olimpice. Olimpiada FIDE este un turneu clasic de șah în care echipele naționale concurează pentru medalii și titlul de cea mai puternică națiune de șah de pe planetă.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?