Scandal de corupție: Șase polițiști din cadrul Direcției de Patrulare Nord au fost reținuți pentru pretindere de mită în trafic

0
3857

Șase polițiști din cadrul Direcției de Patrulare Nord a Inspectoratului Național de Securitate Publică  au fost reținuți în această dimineață, în urma a 23 de percheziții desfășurate de CNA, Serviciul Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al MAI și Procuratura municipiului Bălți. Dosarul în care sunt bănuiți aceștia a fost inițiat în temeiul art. 324 Cod penal – “corupere pasivă”, iar ulterior au fost declanșate alte 24 de proceduri penale pe același temei.

Conform probei administrate, în perioada septembrie 2023 – prezent, angajații Direcției de Patrulare Nord ar fi pretins și primit sume de bani, variind între 200 de lei și 700 de euro, de la persoanele depistate încălcând regulamentul circulației rutiere, în scopul de a nu aplica sancțiunile legale. Investigarea a pornit de la cazul unui bărbat oprit în trafic, căruia i s-ar fi cerut 600 de euro pentru a evita documentarea pentru conducere în stare de ebrietate.

Ulterior, ofițerii CNA au documentat mai multe cazuri de solicitare de bani de la șoferi, în schimbul nesancționării acestora pentru depășirea limitelor de viteză. Astfel, în schimbul unor sume financiare necuvenite, angajații INSP ștergeau înregistrările foto/video stocate pe cardurile de memorie SD ale aparatului „TruCAM” care evidențiau încălcările constatate.

Pentru documentarea completă a cauzelor, astăzi, ofițerii CNA, împreună cu personalul SPIA și procurorii din cadrul Procuraturii municipiului Bălți, au efectuat 23 de percheziții la autoturismele de serviciu și personale ale angajaților INSP, la sediul Serviciului Patrulare Soroca și Florești, precum și la locuințele persoanelor implicate în comiterea infracțiunilor menționate.

În cadrul perchezițiilor la domiciliile suspecților au fost confiscate sume de bani în monedă națională și valută (80 de mii de lei, peste 100 de mii de euro, 3500 de hrivne și 3000 de ruble). De asemenea, au fost ridicate telefoane mobile, un aparat Drager, un TruCam, registre, procese-verbale și înscrisuri de ciornă.

Suspecții au fost reținuți pentru 72 de ore și vor fi plasați în izolator. Procedurile de urmărire penală continuă sub coordonarea Procuraturii municipiului Bălți.

Este important să reamintim că orice persoană este considerată nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de către instanța de judecată.

 


Articolul precedent7 beneficii ale scrisului de mână
Articolul următorUn sorocean a produs un accident rutier, a fugit de la fața locului și mai apoi a sunat la 112

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.