Schim de replici între Ministerul Educației și primarul capitalei Ion Ceban. Astfel, ministerul dezminte afirmațiile edilului că statul ar pregătii disponibilizări și ar obliga statele de personal din școli să fie ajustat în funcție de numărul de elevi. Recent primarul Ion Ceban ascris că guvernul mai pregătește o lovitură pentru angajații din sistemul educațional, iar mai mulți angajați din învățământ vor rămâne fără locul de muncă în baza Ordinului nr. 1338, semnat, la 01 noiembrie 2023, de ministrul Educației.

„Ordinul semnat obligă din 1 august ca statele de personal din școli să fie ajustate în funcție de numărul de elevi. Cele mai afectate vor fi școlile cu până la 200 de elevi. Primii vizați care își vor pierde locul de muncă sunt psihologii, psihopedagogii, conducătorii de cerc, directorii adjuncți, dar și mulți alți angajați”, a scris Ion Ceban.

Ministerul Educației și Cercetării a venit cu o reacție prin care dezminte afirmațiile primarului general al capitalei referitor la reducerea numărului de angajați în sistemul educațional urmare a implementării noilor state de personal în școli. Ministerul spune că va prezenta în scurt timp o analiză detaliată a statelor de personal. Ministerul califică mesajul primarului general, drept unul fals care induc confuzie în sistem, o încercare de a distrage atenția de la sistarea finanțării de către primărie a orelor conducătorilor de cerc și a grupelor cu program prelungit.

„Contrar speculațiilor lansate de primar, noile state de personal permit angajarea unui număr mai mare de specialiști de care școlile au nevoie pentru a asigura acces la educație pentru toți copiii. Astfel, urmare a modificărilor propuse de MEC, școlile au posibilitatea de a angaja personal adițional pentru gestionarea bazei de date a instituției, pentru managementul resurselor umane și a acoperi alte necesități ale instituțiilor de învățământ.

Statele de personal au fost modificate în anul 2023, pentru prima dată după 24 de ani de la elaborare. Înainte de a fi aprobate, noile state de personal au fost discutate pe larg, inclusiv cu directorii instituțiilor de învățământ din Chișinău, iar versiunea finală reflectă toate propunerile constructive înaintate în cadrul dezbaterilor publice. Comparativ cu statele de personal adoptate în 1999, actualul document prevede o creștere a numărului de unități care pot fi angajate în instituțiile educaționale. A fost majorat numărul de unități de psiholog în special în școlile mici, au fost incluse unități pentru psihopedagogi, logopezi și cadre didactice de sprijin care nu existau în documentul precedent. A fost majorat inclusiv numărul de unități acordate pentru funcția de director adjunct în școlile mici. Menționăm că protecția socială a cadrelor didactice și angajaților din sistemul educațional este una dintre prioritățile MEC, de rând cu asigurarea accesului la educație de calitate pentru fiecare copil”, menționează MEC.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE