Actualitate

Astăzi, UE a aprobat noi sancţiuni împotriva Belarusului pentru rolul său de sprijinire a invaziei militare ruse în Ucraina

„Sângele este pe mâinile lui Putin. Și nu doar sângele ucrainenilor, dar și al bărbaților, pe care i-a trimis la moarte sigură. El violează nu doar legile internaționale, dar și legile umane la scară industrială. Lumea nu va accepta asta!”. Sancţiunile Londrei cu efect imediat aplicate Minskului îi vizează pe şeful de stat-major al armatelor şi ministru adjunct al apărării, precum şi pe alţi trei responsabili militari cu rang înalt. Cei patru nu mai au dreptul să călătorească în Marea Britanie, iar averile lor în ţară sunt îngheţate. Două companii militare din Belarus sunt, de asemenea, sancţionate, a menționat Lizz Truss.

„Londra lovește economic în Putin şi în apropiaţi lui”, a scris ministrul britanic de externe, Liz Truss pe Twitter.

Ieri, Alexandr Lukaşenko afirma că elicoptere şi avioane militare, desfăşurate la Gomel, Baranovici şi Lunineţ, asigură securitatea frontierei belaruso-ucrainene și s-a pronunţat în favoarea desfăşurării a ”cinci grupuri tactice de batalion pentru a proteja această direcţie” spre sud.

„În curând, vom fortifica prezența noastră militară la frontiera de sud. Sunt unități militare bine pregătite, gata oricând să respingă orice provocare, orice atac asupra Belarusului” a menționat Lukașenko.

În același timp, Lukaşenko a dat asigurări că ţara sa nu va participa la ofensiva din Ucraina.

„Nu este treaba noastră”, a afirmat el.

„Armata belarusă nu a participat și nu participă la acțiuni militare! Nu intenționăm să implicăm armata în aceste operațiuni militare speciale, în Ucraina. Nu intenționăm!” a mai menționat Lukașenko.

Alexandr Lukaşenko a susţinut, de asemenea, desfăşurarea unor forţe suplimentare la frontiera cu Polonia, în vest, pentru a proteja, potrivit lui, Belarusul de un posibil atac al NATO.

Kievul susţine că forţele ruse folosesc teritoriul belarus în atacul lor asupra Ucrainei, scrie AFP, preluat de Agerpres.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *