Actualitate

Democrata Elizabeth Klobuchar intră în cursa pentru alegerile prezidenţiale din 2020 din SUA

De la lupta împotriva schimbării climatice la reforma privind imigraţia, trecând prin tragedii ”ruşinoase” provocate de un sistem de sănătate inegal, Klobuchar (58 de ani), senatoare de Minnesota, nu a ezitat să facă o puternică pledoarie pe teme profund polarizante în SUA.

”În prima zi” a unei preşedinţii Klobuchar, ”ţara noastră se va alătura acordului internaţional privind climatul”, a declarat senatoarea democrată în aplauzele mulţimii, pe o vreme cu ninsoare, cu temperaturi sub minus 10 grade Celsius, la Minneapolis.

Actualul preşedinte, republicanul Donald Trump, a retras SUA din Acordul de la Paris.

”Sentimentul de unire se fracturează în rândul naţiunii noastre, subminată de natura meschină şi vicioasă a politicienilor noştri”, a afirmat senatoarea, considerată a fi mai spre centru faţă de alţi candidaţi democraţi înscrişi deja în cursă.

Susţinând dreptul la avort, ea nu a ezitat să-l critice puternic pe Donald Trump.

Liderul de la Casa Albă a ironizat-o imediat pe Klobuchar pe Twitter. ”Amy Klobuchar a anunţat că ea candidează la preşedinţie, vorbind cu mândrie şi luptând împotriva încălzirii climatice în plin viscol şi temperaturi glaciale”, a scris Trump, reiterîndu-şi opinia, fără o bază ştiinţifică, potrivit căreia vremea rece este o realitate care contestă încălzirea climatică.

”Prost moment. Spre finalul discursului său, ea avea aerul unui om (femeie) de zăpadă ” a conchis Trump.

Cunoscută pentru manierele sale fără pretenţii, Amy Klobuchar a fost în mod larg realeasă pentru un al treilea mandat în noiembrie 2018 în Minnesota, unde este foarte populară, inclusiv în bastioanele miniere, care au basculat în favoarea lui Trump în 2016, ceea ce reprezintă un atu de greutate faţă de actualii săi concurenţi democraţi.

Cu un an până la alegerile primare pentru prezidenţialele din 2020, Amy Klobuchar intră pe un teren deja ocupat de către circa zece candidaţi.

Ei reprezintă o diversitate inedită, cu un număr record de femei – trei senatoare şi o membră a Camerei Reprezentanţilor -, doi candidaţi de culoare, un hispanic şi alţii.

AGERPRES/
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *