ActualitateEconomie

Directorul executiv BERD pentru Europa de Est și Caucaz este așteptat la Chișinău. Securitatea energiei, pe agenda discuțiilor

Directorul executiv pentru Europa de Est și Caucaz la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Matteo Patrone, în această săptămână, vizitează Chișinăul pentru a sublinia sprijinul BERD pentru Republica Moldova în urma războiul cu Ucraina și recomandarea de vineri a Comisiei Europene de a acorda țării statutul de candidat de aderare la UE și a discuta despre modalitățile de sporire a securității energetice a țării, scrie Jurnal.md.

În timpul vizitei sale de trei zile, Patrone se va întâlni cu prim-ministrul Natalia Gavrilița, cu miniștrii din cabinetul său, cu oficiali de la Banca Națională a Moldovei și cu parteneri de afaceri existenți și potențiali, inclusiv bănci locale și Danube Logistics, operatorul Portului Internațional Liber de la Giurgiulești.

Pentru a aborda impactul războiului asupra regiunii, BERD a creat un Cadru de reziliență și mijloace de subzistență în sumă de 2 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina și țările vecine să facă față provocărilor. Acest cadru variază de la sprijin pentru restructurare și lichidități de urgență pentru întreprinderi și sprijin de redresare pentru întreprinderile mici și mijlocii până la sprijin pentru securitatea energetică.

În cazul Republicii Moldova, BERD colaborează îndeaproape cu Guvernul pentru sporirea securității energetice, atât prin diversificarea surselor cât și prin angajamentul de a intensifica investițiile în proiecte care promovează agenda verde a Republicii Moldova.

BERD este un important investitor instituțional în Republica Moldova și până în prezent, a investit peste 1,5 miliarde de euro în țară prin intermediul a 154 de proiecte.

De asemenea, a oferit servicii de consultanță pentru mai mult de 1.000 de companii din Moldova pentru a le ajuta să-și îmbunătățească performanța și să se dezvolte.

Obiectivul său în Republica Moldova este de a crea un mediu care să sprijine activitatea sectorului privat, promova standardele europene în toate sectoarele și integrarea regională pentru a aduce producătorii autohtoni mai aproape de piețele lor, precum și dezvoltarea utilităților publice eficiente și durabile, care au un impact direct asupra vieții oamenilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *