Social

La mulți ani Anastasia Lazariuc! Interpreta de muzică ușoară împlinește astăzi 70 de ani

Interpreta de muzică ușoară, Anastasia Lazariuc, Artistă a Poporului, și Cetățean de Onoare al mun. Chișinău, împlinește joi 70 de ani. Ea s-a născut la 6 iulie 1953, în satul Băcioi, localitate din suburbia municipiului Chișinău.

A urmat Școala muzicală-profesională „Ștefan Neaga” din Chișinău, secția dirijat–coral. În 1982 a absolvit Institutul de Arte din Chișinău ”Gavriil Musicescu”, facultatea Regie.

S-a lansat cu piesele lui Ion Aldea-Teodorovici: ”Până la lacrimi mi-e dragă viața”, ”Seara albastră”, ”Fuga, fuga”. În anul 1972, devine solista formației „Sonor” cu care efectuează turnee prin Uniunea Sovietică, dar și în spațiul internațional. În anul 1973, câștigă premiul al II-lea la festivalul Cântecului de la Liepāja, Lituania. În anul 1975 este angajată pentru doi ani ca solistă la Filarmonica din Cernăuți, înlocuind-o pe cântăreața Sofia Rotaru. În anul 1977, devine solista orchestrei Radiodifuziunii din Chișinău.

În anul 1982, primeșe titlul de Artistă Emerită a Republicii Moldova.

În anul 1989, cu ocazia unui spectacol dedicat lui Eugen Doga de la Chișinău, Anastasia face cunoștință cu o echipă artistică din România și astfel se naște ideea unor turnee comune. Din echipa respectivă făceau parte Alexandru Arșinel, Mihai Constantinescu, Anda Călugăreanu. Este momentul în care Anastasia Lazariuc începe colaborarea cu Mihai Constantinescu. Cu acesta va face turnee în toată Republica Moldova și România, fiind acompaniați de trupa Anastasiei. În luna octombrie 1989, Anastasia Lazariuc cântă pentru prima oară în România.

În anul 1990, susține un recital la Festivalul Național de Muzică Ușoară Mamaia. În anul 1992, Anastasia Lazariuc se stabilește în România unde devine cunoscută mai ales pentru duetele cu Mihai Constantinescu, cu care a avut și o idilă în acea perioadă.

În mai 2014, Anastasia Lazariuc a lansat două albume cu 40 cele mai bune piese ale sale, CD-urile fiind încadrate într-o carte ce conține biografia interpretei.

De asemenea, de-a lungul anilor, artista a colaborat cu mai mulți compozitori și textieri din Moldova, inclusiv cu maestrul Eugen Doga, cu frații Petre Teodorovici și Ion Aldea Teodorovici, Daria Radu, Ion Enache, Mihai Toderașcu, Constantin Rusnac, Anatol Dumitraș, Anatol Bivol, Anatol Chiriac, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi etc.

A cântat în duet cu Alexandru Lozanciuc, cu Iurie Sadovnic, cu Ștefan Petrache și alții.

Multe din piesele sale au devenit șlagăre, precum: „Ca prima oară”, „Mama”, „Dragă, o teie”, „Primăvara”, „Cred în dragoste”, „Se-nsera”, „Seară albastră”, „Fuga, fuga”, „Copilărie”, „Lacrima”, „Destin”, „În țara mea”, „Duminica”.

Anastasia Lazariuc deține titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Chișinău din octombrie 2010.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *