JustițieMoldovaUltima oră

Magistrata Tamara Chișca-Doneva, suspendată din funcție. Cine îi va lua locul?

Vicepreședinta Curții Supreme de Justiție (CSJ), Tamara Chișca-Doneva, a fost suspendată din funcție, pe perioada desfășurării investigațiilor în cadrul dosarului penal, unde este învinuită de îmbogățire ilicită. Astfel de decizie a fost luată astăzi, 15 aprilie de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit președintelui CSM, Dorel Musteață, pentru suspendarea din funcție a magistratei au votat 5 membri, iar două voturi au fost împotrivă.

„În urma deliberării, „Cu cinci voturi pro și două împotrivă, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât: Judecătorul și vicepreședintele CSJ și președinte al Colegiului Civil, Comercial și de Contencios Administrativ, Tamara Chișcă-Doneva se suspendă din funcția administrativă”, a anunțat Dorel Musteață, după deliberări.

Deci, în locul Tamarei Chișca-Doneva a fost numită în funcția de interimat judecătoarea Svetlana Fincova.

Magistrata este suspectată că, în perioada anilor 2014-2021, deținând postul și exercitând funcții administrative în cadrul instanțelor, a obținut o mărire substanțială a patrimoniului său și a membrilor familiei sale. Potrivit Procuraturii Anticorupție, averea nu ar putea fi justificată rezonabil în raport cu veniturile pe care le are din exercitarea legală a atribuțiilor în funcțiile deținute, scrie Realitatea.md.

Astfel, în rezultatul perchezițiilor efectuate, procurorii anticorupție au ridicat din biroul magistratei telefonul mobil și informația din calculator. Ulterior, acestea urmează a fi examinate și apreciate în cumul cu alte probe. Conform responsabililor, în privința ei nu a fost aplicată nici o măsură procesuală de constrângere.

Judecătoarea a fost citată la Procuratura Anticorupție pe 30 martie, pentru a fi recunoscută în calitate de bănuită. În cadrul cauzei penale vizate, ofițerii efectuează mai multe acțiuni de urmărire penală pentru asigurarea investigării complete, obiective și sub toate aspectele a circumstanțelor cazului sesizat.

Tamara Chișca-Doneva este judecătoare la Curtea Supremă de Justiție din 2003. Actualmente, ea exercita interimatul funcției de preşedintă al Colegiului Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ al CSJ.

Sursa: Realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *