Actualitate

Mii de persoane au ieşit în stradă în Georgia, în semn de PROTEST faţă de vizita unui parlamentar RUS / Mulţimea, dispersată cu gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene

Tensiunile au izbucnit din cauza faptului că Sergei Gavrilov s-a adresat unui grup de parlamentari din ţări creştin-ordodoxe de pe locul preşedintelui Parlamentului. Membru al Partidului Comunist al Federaţiei Ruse, acesta e acuzat că ar fi luat parte la conflictul armat dintre Georgia şi regiunea separatistă Abhazia, la începutul anilor ’90, fapt pe care îl neagă.

Regiunile separatiste Abhazia şi Oseţia de Sud, ocupate de ruşi în 2008, stau la baza ruperii relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi Georgia.

Potrivit agenţiilor de ştiri ruse TASS, respectiv RIA Novosti, citate de CNN, parlamentarul rus Sergey Gavrilov Gavrilov a deschis şedinţa de pe scaunul preşedintelui, ceea ce i-a înfuriat pe deputaţii opoziţiei care s-au repezit asupra lui, l-au udat cu apă şi i-au rupt documentele, agitând portrete cu Putin.

Gavrilov participa la Adunarea Interparlamentară cu privire la Ordodoxie (Interparliamentary Assembly on Orthodoxy), o organizaţie înfiinţată de Grecia în 1993 în scopul de a cultiva relaţiile dintre deputaţii creştin-ortodocşi.

Parlamentarii provestici ai opoziţiei din Georgia au îndemnat la proteste ca reacţie la decizia acestuia de a-şi ţine discursul de pe scaunul preşedintelui.

Mai mult, el s-a adresat delegaţilor în rusă, stârnind revolta politicienilor şi cetăţenilor care se opun vehement prezenţei ruse în ţară.

Aproximativ 10.000 de protestatari au cerut demisia preşedintelui Camerei, Irakli Kobakhidze, şi a altor oficiali. Aceştia au rupt cordoanele poliţiei, potrivit AFP, citat de BBC.

Unii dintre aceştia au fluturat steaguri ale UE şi au purtat pancarde cu „Rusia este un ocupant”.
 
Giga Bokeria, un parlamentar al opoziţiei din partea partidului Georgia Europeană a declarat pentru AFP că marşul este „un protest spontan al cetăţenilor obişnuiţi”.

Deputaţii opoziţiei au blocat prezidiul, cerând demisiile preşedintelui, ministrului de interne şi şefului serviciilor de securitate ale Statului ca urmare a incidentului.

Şedinţa a fost suspendată, în timp ce Gavrilov ar fi părăsit ţara.

Asta este o palmă dată istoriei recente a Georgiei”, a spus Elene Khoshtaria, un membru al opoziţiei parlamentare.

Conflictele separatiste în regiunile Abhazia şi Osetia de Sud au izbucnit după ce Georgia şi-a declarat independenţa de Uniunea Sovietică, în 1991.

Rusia îşi menţine o prezenţă militară în cele două regiuni, pe care le recunoaşte ca independente.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *