Actualitate

Spînu către transportatorii care cer majorarea tarifelor: „Până a cere ceva, cred că, mai întâi, este nevoie de a oferi ceva”

Potrivit transportatorilor, majorarea tarifului pentru călătorii este inevitabilă, iar Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale trebuie să ia o decizie în acest sens.

Președintelui Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), Oleg Alexa, consideră că noul tarif ar putea fi între 75 de bani și un leu per kilometru, în funcție de facilitățile pe care vor fi de acord să le ofere autoritățile.

Andrei Spînu a menționat că, în calitate de ministru responsabil de domeniul transporturilor, este preocupat ca cetățenii să beneficieze de servicii de transport sigur, comod și accesibil, iar prețul achitat să fie unul corect și care corespunde realităților actuale.

„Nu pot să nu menționez faptul că un grup de transportatori a prezentat solicitări de a dubla, chiar și a tripla tariful aplicabil pentru călătoriile de pasageri – de la 1,37 lei/km la 1,85 lei/km.

Spre exemplu, dacă la moment tariful Chișinău-Bălți este de 80 lei, ei doresc să fie 185 lei. Un alt exemplu, biletul pentru ruta Chișinău-Drochia este acum este 109 lei, iar după majorarea solicitată de ei prețul ar trebui să fie 245 lei. Aceste cerințe nu sunt justificate”, le-a răspuns Spînu protestatarilor.

Sursa citată a adăugat că vrea mai multă responsabilitate din partea transportatorilor.

„Pentru că până a cere ceva, cred că, întâi, este nevoie de a oferi ceva. Transportatorii sunt rugați să investească mult mai serios în modernizarea autovehiculelor, așa cum prevede legea. În același timp, vreau să le spun cetățenilor că discuția despre tarife se va face doar pe baza unor analize solide, care se realizează în aceste zile la minister. Când vom lua decizii, ne vom baza pe date reale, nu pe presiuni și proteste publice. Invit la dialog și moderație, spunând încă o dată că vom apără în primul rând dreptul oamenilor de a avea parte de un transport civilizat la un preț decent”, a conchis Spînu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *