Război

Ucraina dă o lovitură armatei lui Putin: A capturat una dintre cele mai performante arme a Rusiei

Armata lui Putin a pierdut mii de kilometri pătrați în teritoriile ocupate din Ucraina, în urma contraofensivei Kievului, care a dat peste cap planurile Moscovei. Acum, după Anul Nou 2023, forțele ucrainene au reușit să captureze un sistem de rachete de apărare anti-aeriană S-300, una dintre cele mai performante arme a Rusiei de pe câmpul de luptă.

Imaginile cu sistemul de rachete S-300 au fost postate pe Twitter de trupele ucrainene, lucru care demonstrează încă o dată eșecul armatei Rusiei, potrivit 19fortyfive.

Videoclipul a devenit viral pe internet, iar aspectul cel mai important de remarcat este faptul că sistemul de rachete S-300 al Rusiei a fost capturat intact de forțele ucrainene, la scurt timp după Anul Nou 2023.

Mass-media din Occident a confirmat informațiile privind capturarea sistemului S-300 rusesc de către Ucraina. Se pare că este prima dată când forțele Kievului reușesc să obțină un asemenea ”trofeu” de război, una dintre cele mai performante și râvnite arme ale Moscovei.

Inițial sistemul de rachete S-300 al Rusiei a fost dezvoltat în timpul Războiului Rece, el fiind destinat apărării împotriva raidurilor aeriene și a rachetelor de croazieră ale inamicilor.Ulterior, au fost dezvoltate și alte variante mai avansate tehnologic ale platformelor mobile de apărare aeriană S-300. Unele au fost modificate de forțele ruse pentru a efectua lovituri sol-sol, însă cele mai performante au fost folosite pentru a trimite rachete asupra orașelor și infrastructurii critice din Ucraina.

După dizolvarea Uniunii Sovietice în 1991, Ucraina a păstrat și ea în dotare un număr limitat de sisteme de rachete S-300. În urma invaziei Rusiei, Kievul a primit o baterie suplimentară din Slovacia, dar capturarea unui sistem S-300 intact al Rusiei va consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei.

Kievul ar putea primi un sistem S-300 și din Grecia, care și-a anunțat intenția de a da o mână de ajutor armatei ucrainene. În plus, Ucraina va primi o baterie de rachete Patriot din Statele Unite, care ar putea ajuta Kievul să contracareze rachetele și dronele rusești, care au atacat orașele ucrainene.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *