/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Jurnalismul toxic e o armă. Andrian Candu a încercat să seducă jurnaliștii cu diplome cu grade

14 noiembrie 2017, ora 19:23

La Forum s-a discutat despre problemele majore cu care se confruntă jurnaliștii din Republica Moldova, despre degradarea climatului de activitate al jurnaliștilor, concentrarea mass media în mâinile politicienilor, despre manipulare prin diseminarea știrilor false. Nu au lipsit nici discuțiile contondente dintre profesioniștii media și președintele Parlamentului prezent la eveniment. Jurnaliștii le-au reproșat guvernanților că din cauza lor, emisiunile de la posturile de televiziune pe care le controlează se transformă în „circ”:

„Este încă o emisiune de circ și pâine, probabil, dar în cazul acesta doar circ.”

„Nu ne implicați pe noi, politicul, în discuțiile de genul acesta, legate de politica editorială a unor companii sau surse media. Nici eu nu am televiziuni, nici nu lucrez la TV și sunt un simplu consumator de informații”, a menționat Andrian Candu, președintele Parlamentului.

Potrivit experților media, în Republica Moldova, politica editorială în multe redacții nu aparține colectivelor redacționale, ci este dictată de politicieni.

„Politicienii s-au implicat de multă vreme în mass-media, ei dictează politicile editoriale. Mi se pare chiar impropriu să acuzi breasla jurnalistică că ar încerca să implice politicienii în media, când realitățile arată cu totul invers”, susține Petru Macovei, director executiv API.

Andrian Candu a profitat de ocazie și, fără a coordona cu organizatorii evenimentului, le-a înmânat diplome mai multor jurnaliști. Culmea, diplomele lui Candu aveau și grade.

„Inițiativă civică și curaj, îi ofer diploma de gradul I al Parlamentului, d-lui Constantin Grigoriță”.

„A fost o surprindere pentru noi că Președintele Parlamentului a ales să înmâneze diplomele. Sper foarte mult că prin acest gest, nu a vrut să diminueze criticile la adresa sa”.

„O surpriză de asta șocantă. Eu cred că autoritățile trebuie să-și stimuleze cetățenii. Pentru mine ei sunt oameni care primesc salarii din bugetul țării, adică din impozitele pe care le achităm noi populația”, menționează Grigoriță.

Ulterior, pe pagina sa de Facebook, fotograful Constantin Grigoriță, și-a cerut scuze de la breaslă că a acceptat această diplomă și a sugerat că i-ar putea-o întoarce șefului Legislativului.

Forumul Mass-Media 2017 va dura două zile. La întrunire participă peste 150 de jurnaliști, ambasadori, experți străini și locali în domeniul mass-media.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram