/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Plahotniuc, cercetat în România? Andrian Candu și Vitalie Gamurari dezmint și invocă factorul politic

missing
14 noiembrie 2017, ora 16:34

Potrivit unei Ordonanțe, mediatizate de Jurnal TV, Direcţia de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din România a dispus începerea urmăririi penale într-o cauză în care este vizat liderul PDM, Vladimir Plahotniuc. Este vorba de acuzația de constituire a unui grup infracțional, şantaj, înșelăciune şi spălare de bani. Sursa citată mai menționează că această cauză penală ar fi fost pornită în baza unei sesizări depuse de omul de afaceri Veaceslav Platon, în care acesta povestește cum, împreună cu Vladimir Plahotniuc, Serghei Iaralov, Vladimir Andronache, dar și cu alte persoane din anturajul liderului PD, ar fi preluat pachete de acțiuni de la „Victoriabank” și „Banca de Economii”. Sesizarea a fost depusă în luna august 2016, pe când Veaceslav Platon se afla în arest la Kiev. Democrații spun, însă, că Plahotniuc nu este vizat în niciun dosar din România.

A existat o plângere din partea condamnatului deja Platon. El nu face altceva decât încearcă, inclusiv din închisoare, să pună presiune și pe sistemul financiar bancar din Moldova”, a declarat Andrian Candu, președintele Parlamentului.

Este un fals grosolan. Suntem în fața începutului prematur al unei campanii electorale din partea partidelor politice, în care se folosesc pe post de actori infractori aflați în pușcărie”, susține Vitalie Gamurari, purtător de cuvânt PDM.

Din documentul publicat de Jurnal TV reiese că Veaceslav Platon și Vladimir Plahotniuc s-ar fi înțeles să preia, prin interpuși, pachetele de acțiuni ale unor bănci și societăți comerciale din Moldova. Începând cu luna noiembrie 2013, după revocarea din funcție a preşedintelui „Victoriabank”, BNM a decis că unii acţionari dețineau cota substanțială a capitalului social, fără permisiunea instituției. Prin urmare, acțiunile au fost vândute, contra unui preț diminuat, la Bursa de Valori. Platon s-a plâns procurorilor români pe inacțiunile instituțiilor de la Chișinău, menționând că a fost șantajat ca să depună declarații false. Până în acest moment, nici un procuror sau altă autoritate din România nu a comentat acest caz.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram