/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Guvernul a aprobat echipa care va negocia contractul privind interconectarea electrică Moldova - România

06 decembrie 2017, ora 15:39

Ceilalți membri ai delegației sunt:

– Iurcu Vitalie – secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii (în domeniul economic);
– Matveeva Elena – șef al Direcției datorii publice, Ministerul Finanțelor;
– Negură Călin – șef al Direcției politici în domeniul energetic, Ministerul Economiei și Infrastructurii;
– Glușcenco Oxana – șef al Direcției coordonarea politicilor și asistenței externe, Cancelaria de Stat;
– Sacagiu Vladimir – consilier în Direcția drept internațional, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene;
– Samson Aurelia – reprezentant al Unității consolidate pentru implementarea şi monitorizarea proiectelor în domeniul energeticii;

Strategia Energetică 2030 prevede posibilitatea dezvoltării proiectelor de interconexiune în regim asincron cu România prin construcția convertoarelor Back-to-Back, menținând în paralel posibilitatea de a activa în regim sincron cu sistemul electroenergetic al Ucrainei. Astfel, contractul se referă la construcția și dezvoltarea infrastructurii necesare pentru interconectarea permanentă a rețelelor de transport de energie electrică din România și R. Moldova.

Menționăm că BEI urmează să acorde țării noastre un împrumut în valoare totală de 80 milioane de euro. Resursele financiare vor fi utilizate pentru construcția unei stații back-to-back în Vulcănești și a unei linii de transport de 400 kV între Vulcănești și Chișinău, precum și pentru extinderea stațiilor de transformare de la Chișinău și de la Vulcănești. Astfel, va fi asigurată construcția și dezvoltarea infrastructurii necesare pentru interconectarea permanentă a rețelelor de transport de energie electrică din Republica Moldova și România.

Realizarea proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România va spori nivelul de securitate energetică a țării noastre, oferindu-i accesul permanent la piața regională de energie electrică. Totodată, măsura va asigura prețuri mai bune la energia electrică pentru consumatori.

Costurile totale pentru implementarea proiectului sunt estimate la 270 milioane de euro.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram