/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Care au fost mizele deciziei de invalidare a alegerilor de la Chişinău? Dan Dungaciu: „Se încearcă transnistrizarea Moldovei”

12 iulie 2018, ora 12:37

Miza politică, respectiv menţinerea binomului la guvernare şi după alegerile parlamentare, este, de fapt, geopolitică. Invalidarea alegerii primarului de Chişinău şi menţinerea unei stări de război cu UE din partea Chişinăului nu face decât să confirme că sarcinile ultime ale binomului sunt geopolitice, respectiv „soluţionarea“ chestiunii transnistrene care astăzi nu se poate face decât în favoarea Federaţiei Ruse.

Scopul principal, sugereaza Dungaciu, ar fi transnistrizarea, care se pregăteşte, treptat, sub ochii noştri: cedările masive de suveranitate ale RM în raport cu Transnistria, validarea prezenţei armatei ruse în RM prin recenta rezoluţie votată la ONU prin care, de fapt, se legalizează trupele ruse. „Transnistrizarea, care se numeşte la Chişinău „reintegraria ţării“ se poate face. Moscova ştie bine asta – doar cu o majoritate consistentă la Chişinău capabilă să modifice legislaţia deja votată şi să impună una nouă, adecvată „reintegrării“.

Binomul Plahotniuc-Dodon plus independenţii vor fi aceea majoritate. Aceasta este miza lor reală, asumată, interiorizată, nu „integrarea europeană“. Soluţionarea chestiunii transnistrene ar fi pentru ei câştigarea atât al biletului de intrare în istorie, cât şi celui care le asigură onorabilitatea de azi. Aşa se explică şi tăcerile stupefiante ale Federaţiei Ruse, aparent inexplicabile, şi menajamentele lui Igor Dodon faţă de guvernare, şi perpetuarea binomului Plahotniuc-Dodon şi insurgenţa recentă a Chişinăului faţă de Europa, care, prin mesajul lui Vladimir Plahotniuc, transformă Acordul de Asociere în ceva opţional sau chiar împotriva „intereselor cetăţenilor“ republicii…”, scrie Dan Dungaciu.

Analistul subliniază că un lucru trebuie să devină limpede. Cei care îl ţin de mână astăzi pe Vladimir Plahotniuc, trebuie să înţeleagă că, după invalidarea alegerilor din Chişinău, cu cealaltă mână îl țin pe Igor Dodon…

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram