/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Manifest pentru protecția mediului. Un grup de tineri au protestat față de inacțiunile autorităților în domeniul protecției mediului

missing
15 martie 2019, ora 19:41

Pentru că astăzi, în multe țări ale lumii, este marcată „Vinerea Viitorului”, și la Chișinău un grup de tineri au protestat față de dezastrul ecologic din țara noastră. Pentru a se face și mai auziți, manifestanții au defilat prin fața Guvernului cu o frânghie pe care au lipit diferite gunoaie. Prin această acțiune de protest, tinerii au cerut, printre altele, să fie oprită construcția hidrocentralelor pe Nistru și să fie lansat un sistem performant de gestionare a deșeurilor.

Cerem să se ia mai multă atitudine față de protecția mediului. Noi nu putem să avem râuri cum este Prutul și Nistrul și de acolo să nu să se poată consuma apă. Ce-o să lăsăm generațiilor care vor veni după noi? Dacă ne uităm în Chișinău deja nu se mai poate de respirat cum trebuie.

Avem infrastructură pentru 100 de mii de mașini, dar mașini avem vreo 300 de mii. Se estimează că până în 2020 să avem jumătate de milion de mașini. Asta tot contribuie la poluare.

Și această elevă, care a absentat de la lecții, a venit la protest pentru a cere de la autorități măsuri urgente pentru un protecția mediului ambiant.

Da, educația este importantă, dar nu mai importantă decât mediul în care noi trăim. De ce să mai investim timp în educație, dacă oricum peste câteva decenii vom rămâne fără resurse, ape curate, soluri fertile și noi pur și simplu vom muri. Asta, dacă autoritățile din întreaga lume nu întreprind măsuri acum.

Manifestanții spun că Moldova este mult în urma altor țări când vine vorba de protecția mediului. În timp ce unele state interzic deja combustibilii fosili și trec la forme regenerabile de energie, noi încă ducem lipsa de canalizări și stații de epurare.

Sunt trei mari probleme care au dus la situația îngrijorătoare a ecologiei din țară. Lipsa educației, corupția și indiferența”, Natalia Munteanu, co-organizatoare.

Așa că participanții au cerut acțiuni concrete din partea autorităților.

În primul rând, educație ecologică în grădiniță, în școală, în licee, universități. Apoi, colectarea deșeurilor și reciclarea lor”, Vasile Fotescu, vicepreședinte Partidul Verde Ecologist.

Printre revendicări se mai numără stoparea construcției hidrocentralelor de pe Nistru și numirea unei instituții care să asigure implementarea legii care interzice rețelelor de magazine să nu mai vândă pungi de plastic de la începutul anului.

Acum noi vom avea un nou Guvern și eu cred că acțiunea de astăzi o să-i facă conștienți pe noii aleși de această problemă”, Eugen Camenșic, co-organizator, activist civic.

Participanții au semnat și o petiție care va fi transmisă primarului interimar, Ruslan Codreanu, prin care cer dezvoltarea sistemului de colectare selectivă a deșeurilor și rezolvarea problemei calității aerului. Autoritățile locale, dar și cele centrale nu au venit, deocamdată, cu o reacție. Tot astăzi, în întreaga lume se organizează proteste împotriva încălzirii globale, elevi și studenți cerându-le autorităților să ia măsuri urgente pentru a reduce emisiile de carbon.

Noi cerem ca guvernul să recunoască că tinerii au cea mai mare pondere în viitor.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram