/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

O nouă premieră medicală la Spitalul Republican. Medicii de aici au înlăturat o tumoare printr-o metodă nouă în Moldova

19 martie 2019, ora 17:51

Medicii de la Spitalul Clinic Republican Timofei Moșneaga din Chișinău au efectuat în premieră o lobectomie. Aceasta este o intervenție chirurgicală care permite medicilor să opereze fără bisturiu, dar făcând două sau trei incizii mici în locul unde e necesară intervenția. Apoi, un aparat special dotat cu o cameră video este introdus în aceste găuri și medicii efectuează operația, urmărind pe ecran locul care trebuie operat. 

Prima pacientă din Republica Moldova care a beneficiat de așa tip de intervenție are 66 ani. Aceasta a fost diagnosticată cu tumoare malignă periferică, lob superior pe stânga, spun reprezentanții spitalului. Potrivit lor, pacienta a fost deja externată.

Intervenția a fost realizată de o echipă de medici formată din Alexandru Toma, șeful Secției chirurgie toracică, Sergiu Rusu, chirurg toracic, Vladimir Sâli, chirurg toracic, Igor Râmbu, anesteziolog și Stela Munteanu, asistenta de operație.

„Intervențiile chirurgicale videotoracoscopice se efectuează deja de peste 20 ani. Sunt operații moderne și efective, dar necesită costuri mai mari. Noi efectuăm, anual, până la o sută de operații videotoracoscopice în diferite patologii pleuro-pulmonare benigne, mediastinale și esofagiene. În prezent, datorită procurării suturilor mecanice endoscopice, care sunt foarte costisitoare, am reușit să efectuăm și noi prima lobectomie videotoracoscopică anatomică. Selecția pacienților pentru așa tip de intervenție trebuie să fie destul de atentă”, a spus Alexandru Toma, șeful Secției chirurgie toracică.

Printre avantajele acestui tip de intervenție este și faptul că pacienții se recuperează mult mai repede, comparativ cu o intervenție chirurgicală obișnuită, spun medicii de la Spitalul Republican.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram