Au câștigat fraudulos 5 milioane de lei după ce au spart conturi de Gmail și Odnoklassniki. Doi bărbați, cercetați pentru phishing

14 februarie 2020, ora 09:57

Spărgeau conturi poștale poștale electronice, conturi ale rețelelor de socializare, precum și ale aplicațiilor de mesagerie, în schimbul banilor. Este vorba despre doi bărbați care sunt cercetați de procurorii PCCOCS. 

Activitatea ilicită a celor doi bărbați de 19 și respectiv 49 de ani, din Chișinău, a fost documentată de oamenii legii timp de aproape un an.

Aceștia acționau prin atacuri informatice de tip ,,phishing”, adică întâi transmiteau o adresă electronică în cutia poștală sau pe contul reţelei de socializare a victimei. După accesarea de către victime a adresei primite, bănuiții le aflau datele de intrare în cont, secretele comerciale, datele bancare, precum și intrau în posesia imaginilor personale şi intime ale victimelor.

Oamenii legii au constatat că bănuiții făceau asta din anul 2016 și până în prezent, prin intermediul forumurilor închise, precum și website-urilor specializate în primirea comenzilor de acest gen.

Astfel, pentru spargerea cutiei poștale ,,Gmail”, bănuiții încasau circa  50 mii ruble rusești, echivalentul a 13.700 lei, iar pentru spargerea rețelei de socializare „Odnoklasniki” –  aproximativ 3.000 lei. Mijloacele bănești erau achitate de comanditari prin intermediul sistemelor de plăți online. Venitul ilegal obținut de suspecți, în perioada de patru ani, se estimează la circa 5.000.000 lei.

În rezultatul perchezițiilor, la domiciliile bănuiților au fost depistate și confiscate calculatoare, telefoane mobile și dispozitive de stocare a informației.

Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru comiterea infracțiunii de ,,acces ilegal la informaţia computerizată” și ,,fraudă informatică” în proporții deosebit de mari. Cauza a fost inițiată în urma unei plângeri depuse de un administrator al unei companii din Rusia, care ar fi devenit victima unui atac din partea acestora.

Dacă vinovăția bănuiților va fi dovedită în instanța de judecată, aceștia riscă pedeapsă cu închisoarea de la 4 la 9 ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram