/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Explozia din Beirut, provocată de nitratul de amoniu, adus de nava unui rus sub pavilionul Moldovei

05 august 2020, ora 09:21

Puternică explozie ce s-a produs marți, 4 august, în Beirut, Liban a fost provocată de 2.750 de tone de nitrat de amoniu, stocate în depozitul portului din Beirut şi transportate acum 6 ani de cargoul Rhosus, sub pavilionul Republicii Moldova, dar proprietate a unui afacerist rus, scrie Moldstreet.

Postul de televiziune LBCI din Liban susţine că la şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a ţării s-a anunţat că anume cele 2.750 de tone de nitrat amoniu au explodat în portul Beirut, provocând moartea a zeci de oameni şi distrugeri masive în acest oraş.

Nitratul de amoniu, transportat de nava unui rus

“Este inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 tone, să fie prezentă de şase ani într-un depozit fără măsuri de precauţie”, a declarat premierul libanez Hassan Diab în faţa Consiliului Suprem de Apărare reunit în şedinţă de urgenţă.

Nitratul de amoniu este un îngrăşământ chimic şi, totodată, o componentă a explozibililor precum TNT, pentrit, hexogen etc.

În 2014, în timp ce transporta din Georgia în Mozambique circa 2.750 de tone de nitrat de amoniu, cargoul Rhosus aflat sub pavilionul Republicii Moldova a fost reţinut în portul Beirut din cauza unor grave probleme tehnice.

Ulterior i s-a interzis navigarea din cauza că ar fi încălcat regulile de exploatare, iar încărcătura a fost sechestrată şi depozitată în portul Beirut.

De atunci cargoul stă abandonat în port, iar echipajul compus din ruşi şi ucraineni a fost repatriat, după ce fusese lăsat în voia soartei de angajator. Între timp instanţele au emis la cererea creditorilor 3 decizii de sechestrare a navei.

Atât portaului specializate precum fleetmon, dar şi presa din Rusia (Zona Media) scriu că proprietarul este afaceristul rus Igor Grechushkin, rezident în Cipru.

Autorităţile libaneze au informat că de fapt au fost două explozii, care au ucis cel puţin 73 de persoane şi au făcut 3.700 de răniţi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram