/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

A vândut un meteorit cu 180 de mii de dolari. Un fermier din Turcia a găsit fragmentul pe terenul său

06 martie 2021, ora 14:04

Un fermier din provincia turcă Çorum a acceptat să vândă unui cumpărător din SUA meteoritul de 68 de kilograme pe care îl găsise pe câmpul său de năut în urmă cu doi ani, informează Hurriyet.

Mutlu Yılmaz a găsit o piatră uriașă în timp ce planta năut pe câmpul său din satul Gerdekkaya, în aprilie 2019. Yılmaz a transportat piatra acasă cu ajutorul vecinilor, după ce observase că avea un aspect neobișnuit. Ulterior, o mostră a fost trimisă în SUA pentru examinare, cu ajutorul unui rezident american care provenea din sat, notează Digi 24.

În urma examinărilor, piatra a fost certificată drept un meteorit de fier de către NASA și cercetătorii de la Universitatea din California.

Autoritățile locale au luat legătura cu Yılmaz și i-au cerut să expună corpul cosmic într-un muzeu. Meteoritul a fost expus în muzeul din Çorum timp de o lună și jumătate, acesta fiind al treilea cel mai mare meteorit găsit vreodată în Turcia. Mii de oameni au vizitat muzeul în acest interval, iar apoi meteoritul a revenit la Mutlu Yılmaz.

Fermierul a scos la vânzare meteoritul cu o vechime estimată de 4.000 de ani și a durat doi ani să găsească un cumpărător care să plătească prețul cerut. Yılmaz a anunțat că a acceptat să vândă corpul cosmic pentru 180.000 de dolari, iar obiectul va fi transportat în SUA și vânzarea se va finaliza în urma testelor realizate de cumpărător.

În 2015, mai mulți meteoriți au căzut în provincia Bingöl, în apropierea satului Sarıçiçek. Locuitorii au câștigat peste 140.000 de dolari din vânzarea meteoriților găsiți. S-a dovedit ulterior că aceștia erau desprinși dintr-un asteroid uriaș denumit “Vesta”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram